Szeged, ingyenes parkolás, parkolás, oktatás, autó

Parkolási továbbképzés kezdőknek és középhaladóknak Szegeden

Helyi hírek

Ha nem parkol be magától, majd beparkol Tőled! – ezzel a munkacímmel posztolta kezdeményezésüket közösségi oldalán Majoros Gabriella szegedi autósoktató, aki kollégáival szerdán a Vadkerti téren várta mindazokat, akik úgy érezték, hogy van ugyan vezető vezetői engedélyük, de nem megy magabiztosan a parkolás.

Háromféle sofőr van: amelyik tud parkolni, amelyik nem tud, és amelyik nem mer parkolni. Ezt látni a városban autózva is, ezért Szeged szeme, a helyi autósoktató úgy gondolta, hogy az utóbbi kettő “halmaznak” érdemes lenne tartani egy workshopot, ha már az minden szakmában olyan népszerű.

“Az ötlet fejben megszületett, aztán elmeséltem néhány kollégának, majd amikor mosolyogva, egyetértően bólintottak, részleteztem a bővebb tervemet” – kezdte a történetet Majoros Gabriella.

Kell egy olyan nap, amikor már jó idő van, aztán egy hely, ahova bárki eljöhet, akinek van jogosítványa, kell néhány kellék, játékos kedv, bátorság és pár szakember. Úgy gondolták, hogy a március közepe már elég jó lesz. Az is volt, egészen szerdáig, de őket az esős előrejelzés sem riasztott el, ha valaha 175 éve a márciusi ifjak lelkesedését sem csökkentette.

Nem a Talpra magyarral buzdították a többieket, hanem azzal, hogy autóba magyar!

Az esős idő miatt ők nem riadtak vissza, ugyanakkor volt, aki amiatt nem jött el. Pedig az időjárás felelős velük volt, és délig szinte nem is esett.

Mivel a rendezvény teljesen ingyenes volt, a résztvevők üdítővel, sütivel és csokival kedveskedtek az oktatóknak. A rendezői asztalon a Bükki ásványvíz mellett a kellékek is helyet kaptak.

Az workshopra érkezőket 4 fős oktatói gárda fogadta. Majoros Gabriella (Gabca), Ferenc, Norbert és Iván nemzeti színekkel dekorált névtáblával és egyforma, stílusos pólóba öltözve várta a vállalkozó szelleműeket. Feltárták a parkolási problémákat, kinek miért nehezebb parkolni, majd játékos feladatokkal bemelegítettek.

Az első feladat a nagyon lassú menet volt, amikor is csiga lassúsággal kellett a pályán autózni, csúsztatott kuplunggal, utána előre és hátra szlalom következett. A harmadik körre ez jellemzően már egészen jól ment. Jöttek a megközelítési feladatok, amiben lufikat kellett a kocsikra rakott rajzszögekkel kipukkasztani, aztán az autó nyomtávját kellett egy-egy vadgesztenyével megsaccolni 20 méterről, és azokat összetörni. A végén pedig párhuzamos és merőleges parkolásokat gyakorolták.

A feladatok közben a szakoktatók apró utasításokat, ötleteket, támpontokat adtak, hogyan egyszerűbb és célszerűbb a feladatok megoldása, mire kell, érdemes figyelni és hogyan lehet korrigálni, ha szükséges.

Az eső szerencsére csak akkor kezdett el szemerkélni, amikor már mindenki kiautózta magát, amikor már a kuplungot csúsztatási ponton tartó lábak és a figyelmet igénylő szemek fáradni kezdtek.

“Úgy gondolom, megérte. Sok értékes és vidám percet tölthettünk együtt olyanokkal, akik most már bátrabban és pontosabban fognak neki a merőleges és párhuzamos parkolásoknak a városban is. Azután majd, ha van rá igény, lesz ismétlés is” – értékelt Majoros Gabriella.

Aki lemaradt a gyakorlásról, várhatja a Facebookon a felhívást, mikor lesz a Parkoló workshop 2.0, mert az első “foglalkozás elérte célját”.

Fotó: Frank Yvette