A Nyírség Táncegyüttes tagjai a húsvéti locsolkodás népszokását elevenítik meg a Sóstói Múzeumfaluban Nyíregyházán 2022. április 18-án. MTI/Balázs Attila

Húsvéti tojásdíszítő versenyt rendez a Sóstói Múzeumfalu

Helyi hírek

A Sóstói Múzeumfalu a 2023-as esztendőben tojásdíszítő versenyt hirdetett, melyre olyan jelentkezőket várnak, akik kedvet éreznek arra, hogy megmutathasák tojásfestő tudásukat.

A versenyre életkortól függetlenül lehet jelentkezni két kategóriában. A hagyományos tojásdíszítő kategóriában azok nevezhetnek, akik bármely néprajzi tájegység hagyományos technikáját és motívumait alkalmazzák, például viaszolás, karcolás, patkolás, berzselés. Akik szeretnék a kreativitásukat megmutatni, azok indulhatnak a modern tojásdíszítő kategóriában, amiben a hagyományos és egyéb technikákat ötvözve alkothatnak.

A nevezés feltételei:

Önálló személyek minimum 3 db, maximum 7 db tojással indulhatnak a versenyen. De közösségek, iskolai osztályok, családok is jelentkezhetnek létszámtól függetlenül, de nekik minimum 9 db, maximum 15 db tojást kell bemutatniuk.
Az elkészült pályamunkákat postai úton is be lehet küldeni, de személyesen is leadhatják a Sóstói Múzeumfalu portáján 4431 Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Tölgyes utca 1. szám alatt.

A nevező a nevét, életkorát, címét és telefonszámát mindenképpen tüntesse fel.

A pályamunkák beküldési határideje: 2023. március 26.

A pályamunkákat három tagú zsűri értékeli:
Mosonyi Éva — Népi Iparművész, tojásíró, a Tojásdíszítők Egyesületének elnöke
Jókainé Gombosi Beatrix — Tojásíró Népi Iparművész, etnográfus, a Népművészet Ifjú Mestere
Mészáros Józsefné – tojásdíszítő

A zsűri mindkét kategóriában nyertest hirdet. A nyertesek tárgyjutalomban részesülnek, illetve az egyéni nyertesek részt vehetnek egy – a Tojásdíszítők Egyesülete által szervezett – szakmai programon. A verseny eredményhirdetése 2023. április 9-én, húsvétvasárnap lesz a Sóstói Múzeumfalu fogadóépületében. Az eredményhirdetést követően megnyitják a “Hímes tojás lészen tizenkét pár készen…” című kiállítást, melyet a beérkezett pályamukákból állítanak össze.

A nevezéssel kapcsolatban információ az info@muzeumfalu.hu email címen vagy a 42 500 552-es telefonszámon kérhető.