A jövő évi közvilágítással kapcsolatban nyújtottak be előterjesztést Nyíregyházán

Helyi hírek

A Nyíregyházi képviselő-testület megvitatta az előterjesztést a közvilágítás veszélyhelyzet ideje alatti helyi működési rendjéről szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról. A napirendi ponttal kapcsolatban Lengyel Máté képviselő kérdést tett fel Podlovics Roland alpolgármesternek címezve.

„A számszerű csökkentés az pontosan mit jelent, és a város mely területeit érinti, tehát a város egészét tekintve, városrészt, vagy utcákat tekintve 50%-os csökkentésről van szó? Ami engem aggaszt, és részben megnyugtató választ kaptam, hogy igyekszik a város olyan stratégiát kidolgozni, hogy az a közbiztonság romlásához ne vezessen, én mégis félek attól, hogy ez érinteni fogja a közbiztonságot és az romlani fog, bízok benne, hogy nem, de hát fel kell készülni mindenre.”

A képviselő ismertette, hogy amíg 2022-ben 517 millió forint a közvilágítás költsége, az 2023-ban mintegy 1 milliárd 451 millió forint lenne, a költségcsökkentést célzó beavatkozások nélkül. Válaszában Podlovics Roland alpolgármester ismertette a tervezett költségcsökkentő módosításokat.

„Nem lesz olyan, hogy egy adott lakóövezetben teljesen lekapcsoljuk a lámpát, azt is jeleztük, hogy az 50%-ot nyilvánvalóan nem fogjuk elérni, ezt nem lehet elérni. Olyan közlekedési főbb utakat vizsgálunk meg, ahol zebrákat, csomópontokat nem érintő szakaszokon, tulajdonképpen, ha két világítótest van, akkor az egyiket kikapcsoljuk, és ezzel érünk el egy megtakarítást. Azt, hogy ez mennyi lesz, nem tudjuk előre, a tervek készülnek, szeretnénk minél nagyobb összegben megtakarítást elérni, és azt is megjegyeztük, hogy áttér az Opus-Titász a mért elszámolásra, itt is smart órák lesznek, januárban ezek beépítésre kerülnek és konkrét fogyasztási adatokat fogunk majd látni.”