Nagykálló bölcsöde

355 millió forintba került a nagykállói bölcsőde felépítése

Helyi hírek

A közelmúltban átadták az új, három csoportszobás bölcsődét Nagykállóban, a Bajcsy-Zsilinszky Endre utcában. A 36 gyermeket befogadó intézmény 355 millió forint európai uniós és állami forrásból valósult meg.

Korszerű, környezetbarát, színes és energiatakarékos – röviden így jellemezhető a nagykállói Napsugár Bölcsőde, melynek átadóünnepségét szeptemberben tartották. A kivitelezési munkálatok még múlt év tavaszán kezdődtek, az idei nevelési év kezdetén pedig már birtokba vehették a kis bölcsődések az új intézményt, amely korszerű építési technológiával készült.

“Fontos szempont, hogy a város legújabb, 570 négyzetméter alapterületű létesítménye korszerű épület, megújuló energiaforrások felhasználásával készült, ami azt jelenti, hogy modern fűtéssel – hőszivattyúval és gázfűtéssel – rendelkezik, a tetőszerkezetre pedig napelemek kerültek elhelyezésre” – mondta Horváth Tibor, Nagykálló polgármestere, aki hozzátette, hogy a pályázatot ugyan az előző városvezetés nyújtotta be, de a tervezést és a kivitelezést már a jelenlegi testület vitte végig.

Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő köszöntőjében szólt arról is, hogy a most megvalósult beruházás mellett, hamarosan elkészül a református egyházközség egy csoportszobás bölcsődéje, melynek a közelmúltban kezdődtek a kialakítási munkálatai. A városban rövidesen négy csoportba írathatják be gyermekeiket a helyi szülők.

“A nagykállói intézmény is része a Nyírség átfogó bölcsődeépítési és bővítési programjának, melynek során 16 bölcsőde készült el, illetve jelenleg is épül, mintegy 4 milliárd forint értékben. Ennek köszönhetően több száz új bölcsődei férőhellyel gyarapodik térségünk. A legkisebbek napközbeni ellátása, ami eddig csak a nagyobb települések sajátossága volt, már a kisebb településeken is elérhető. Fontos szempont, hogy ha a kisgyermeket nevelő szülők dolgozni szeretnének, akkor a kicsik napközbeni felügyelete ennek ne legyen akadálya akkor sem, ha a családban ezt nem tudják megoldani ” – mondta az átadóünnepségen dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő.

Az intézményben a 36 férőhelyes, három csoportszoba a hozzátartozó mosdókkal, öltözővel az épület földszintjén kapott helyett, míg az első emeleten dolgozói öltöző, teakonyha található, valamint kialakítottak egy közel 50 négyzetméteres foglalkoztató termet is.

Nagykálló Város Önkormányzata 354 999 999 forint vissza nem térítendő támogatást nyert „A jövő bölcsődéje Nagykállóban” című, TOP-1.4.1-19-SB1-2019-00033 azonosítószámú pályázat megvalósítására, amely az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. Az új épület kivitelezésén túl az intézményhez szükséges kiszolgálóhelyiségekbe eszközök, berendezések, valamint udvari játszóeszközök beszerzését is fedezte az elnyert támogatás. A bölcsődefejlesztésnek köszönhetően 6 új munkahely is létesült a városban.