Pirított káposztás tirpák kukoricalepény is kapható lesz a Tirpák Fesztiválon

Gasztro Helyi hírek

Majdnem ötven helyi ételkülönlegességet kóstolhatnak meg azok, akik kilátogatnak a Népi Ízek Találkozójára és 6. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokságra a hétvégén Nyíregyháza főterén.

A kilencedik alkalommal megszervezett fesztivál idén is ingyenes lesz, a megszokottaktól eltérően azonban kettő helyett három napon várják majd a látogatókat a szervezők. A programsorozat a tavalyi rendhagyó helyszín után visszatér a Kossuth térre – közölte a város önkormányzata.

A tirpákok gasztonómiáját és életmódját bemutató rendezvény első, pénteki napján a Nyíregyházi Szakképzési Centrum szakképző iskolái mutatkoznak be a Mini Tirpák Fesztivál Matinén. A délelőtti előadások után péntek este Nagy Szilárd és Ragány Misa rockműsora, valamint Pataky Attila koncertje szórakoztatja a közönséget. Szombaton a nyíregyházi éttermek és a hagyományörző egyesületek mutatkoznak be, mellettük a város szakképző iskolái is képviseltetik magukat. A vasárnapi bogrács- és grillbajnokságon az amatőr főzőcsapatok remekelhetnek, a legjobbaknak járó díjakat mindkét napon egy szakmai zsűri ítéli oda.

A fesztiválra érkezők a hétvégén csaknem 50 féle ételből válogathatnak. Megkóstolhatják a tájegység gasztronómiai különlegességeit, a szabolcsi töltött káposztát tejföllel, a szatmári kukoricadarás töltött káposztát, a brinzás galuskát, töltött galambot tepsis burgonyával, toroskáposztát, őzragut és szarvaspörköltet, körmös csülkös pacalt, párolt káposztaágyon grillezett szarvaskolbászt bagettban, lapcsánkát, birkás töltött káposztát, túrós és káposztás sztrapacskát, malactökét tojással, törtpaszulyt hagymás zsírral, törtpaszulyt füstölt hússal, ludaskását, ludaskását gerslivel, tökös lecsót, tanyasi birkapörköltet tarhonyával, birkagulyást, babgulyást, füstölt batyus vargányás burgonyalevest, a tirpák töltött burgonyalepényt, a káposztás-sörös sertés kolbászt knédlivel, füstölt kolbászos krumplilevest, házi készítésű lecsót, csülkös toroskáposztát, káposztás paszuly levest füstölt csülökkel, tirpák bablevest, a káposztás kakast, tirpák krumplilevest tojással, puliszkát sült hagymával, a körmös-csülkös sertéspörköltet kenyérrel és kovászos uborkával, és a palóclevest a szombati napon délután két órától.

A Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Technnikum cukrász és szakács tanulói 2022 adag füstöltszalonnás, pirított káposztás tirpák kukoricalepényt készítenek a fesztiválra. A több mint kétezer adag lepényhez hatvan kilogramm kukoricalisztet, nyolcvan kilogramm szalonná és százhúsz kilogramm savanyúkáposztát használ majd fel az ötven tanuló. A finomságokat ebben az évben is kóstolójegyekkel lehet majd megízlelni, amelynek ára 400 forint lesz.

A háromnapos rendezvényt több kulturális és zenés program kíséri. Szombaton fellép az LK Beat és a Mentha Project, az est főfellépője pedig Tóth Gabi lesz. Vasárnap a Nyírség Tirpák Népzenei Együttes mellett a Folkfusion Band és a Polip Band lép majd fel és a város civil szervezeteinek kulturális műsora lesz látható. A legkisebbeket szombaton és vasárnap Játéksziget várja, többek között darts focival, gyermekkörhintával és ugrálóvárral.

fotó:Nyíregyháza.hu