Sóstógyógyfürdőn újabb turisztikai beruházásokat hajtottak végre

Helyi hírek

Az önkormányzat a turisztikai beruházásokra közel másfél milliárd forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert el, hogy a helyi turizmus fejlesztésére programot dolgozzanak ki.

A program része volt, hogy a közterületeket is fejlesszék. Felmerült az ötlet, hogy olyan fejlesztést hajtsanak végre, ami a turistaszezonon kívül is vendégcsalogató lehet. A város fő vonzereje a Sóstógyógyfürdő és az Állatkert, de ezek szezonálisan tartanak nyitva. Emiatt alakították ki a sétány mellett a szökőkutat is, de mindenképpen olyan szökőkutat akartak építeni, ami egyedi. Nyilvános WC-ket és kerékpártárolókat is kialakítottak, hogy egy komplex beruházást hajtsanak végre.

“Évek óta szerettük volna a közterületet is fejleszteni, erre már korábban is volt programunk, megcsináltuk a tó körül a rekortánpályát, a sétányokat, a hidat felújítottuk és a kis szigetet is rendbe hoztuk. Sok minden történt itt. Felmerült az is, hogy amikor bezár a fürdő és az állatkert is, akkor az a sok turista, aki hozzánk jön, mit csinálhat még Sóstógyógyfürdőn. Ekkor jött a szökőkút ötlete, amelyet egy komplex programban sikerült megvalósítani. Úgy gondoltuk, hogy ha már szökőkút, akkor valami egyedit hozzunk létre. A visszajelzésekből úgy látszik, ez egy igazán népszerű attrakció lett.” – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester.

A szökőkútpark hang- és fényeffektekkel is kiegészült, egy teljes térrekonstrukció történt. A projekt tartalmazta a 15 elektromos kerékpár beszerzését, kerékpárkölcsönzőt és szervizpontot alakítottak ki, trambulinpark épült a Szódaház utca előtti játszóparkban és a Blaha Lujza sétányon található játszótéren, új parkolók épültek, a korábban meglévőket pedig felújították. Ezek mellett egy nagyszabású zöldfelület-rekonstrukció is megvalósult, 64 lombhullató fát, 16 örökzöld fát, 1879 cserjét és 503 évelő növényt ültettek el, valamint gyepesítés történt több mint 27 ezer négyzetméternyi területen. A gondozásuk érdekében pedig öntözőhálózatot telepítettek. A látogatókat megújult termelői piac és zenepavilon várja, mellette pedig a Tófürdő bejárata és a Székelykapu előtt már meglévő szökőkutakat összekötötték, a körülötte lévő teret megújították.

“Nagyon jók a turisztikai mutatóink. Még a Covid időszakában is kevésbé esett vissza a városunkba érkező látogatók száma az országos átlaghoz képest. A tavalyi évben is jó számokat produkált a város, ez az év pedig már kimagaslónak ígérkezik. Azt még nem tudjuk, hogy el fogjuk-e érni a rekord évnek számító 2019-es adatokat, de az biztos, hogy az újraindítás nagyon impozáns eredményeket mutat. Ezek mögött természetesen nagyon sok marketingmunka van. Ezt természetesen mi nem látjuk, de a környező országokban igen.” – nyilatkozta a polgármester.