A beregsurányi határátkelőhelyen meleg teával és étellel várják a menekülteket

Helyi hírek

Magyarország senkit sem hagy segítség nélkül – jelentette ki a Beregszász közelében fekvő asztélyi határátkelőn vasárnap Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki a helyszínen ismerkedett az ott kialakított segítségpont működésével.

A kormányszóvivő Lehel Lászlóval, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójával és Gerevich Jánossal, a szervezet beregszászi képviseletének vezetőjével közösen tekintette meg azt az ukrán oldalon található, a nap 24 órájában működő segítségpontot, ahol meleg teával, szendviccsel, frissítőkkel és alapvető higiéniás cikkekkel várják a magyarországi belépésre érkező menekülteket.
Tapasztalatait összegezve Szentkirályi Alexandra kiemelte, hogy folyamatosan fejlesztik a segítségpontot, ahol melegedősátor is rendelkezésre áll és napokon belül felépül egy vizesblokk, ami eddig hiányzott a határátkelő ukrán oldalán.

Asztély, 2022. március 6. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója élelmiszercsomagot visz a segítségpontra a beregsurányi határátkelő ukrán oldalán, Asztélyon, Beregszász közelében 2022. március 6-án. A kormányszóvivő Lehel Lászlóval és Gerevich Jánossal, az Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi képviseletének vezetőjével közösen tekintette meg azt az ukrán oldalon található, a nap 24 órájában működő segítségpontot, ahol meleg teával, szendviccsel, frissítőkkel és alapvető higiéniás cikkekkel várják a magyarországi belépésre érkező menekülteket. MTI/Nemes János

Mint fogalmazott, a legszükségesebbek mellé “jó szót is kapnak, ami most a legfontosabb”. A szinte egy szál ruhában menekülőkre, itt, “ahol már biztonságban vannak, rázuhan az a lelki teher, amit útközben talán fel sem dolgoztak” – mondta.
A segélyszervezet képviselői a határ ukrán oldalán megkérdezik a sorban álló menekülteket, hogy mire van szükségük Magyarországon, így az ottani segítők idejében felkészülhetnek és a lehető leggyorsabban konkrét segítséget nyújthatnak.

Az MTI tudósítójának kérdésére, hogy készen áll-e Magyarország arra, hogy a humanitárius folyosók várható megnyitását követően újra több tízezer menekült indulhat meg a határátkelők felé, a kormányszóvivő kijelentette: a határrendészeti szervek felkészültek minden eshetőségre, mindenütt jelen vannak a segélyszervezetek, és önkéntes segítőkből sincs hiány. Ezen felül a kormány 3 milliárd forint plusz forrással is segítette annak a 6 karitatív szervezetnek a munkáját, amelyekkel szorosan együttműködik a humanitárius válság kezelésében. “Magyarország mindenkinek segít, fel vagyunk készülve arra, hogy mindenkit ellássunk, senki sem marad segítség nélkül” – fogalmazott Szentkirályi Alexandra.