Pet-kupa a Tiszán

Újabb 6 tonna hulladéktól tisztult meg a Felső-Tisza

Helyi hírek Ország

Újabb 6 tonna hulladéktól mentesítették a IX. Felső-Tiszai PET Kupa résztvevői a folyó Tiszabecs és Vásárosnamény-Gergelyiugornya közötti 60 folyamkilométeres szakaszát – közölte a szervező Természetfilm.hu Egyesület hétfőn az MTI-vel.

A verseny résztvevői mintegy másfél tonna hulladékot bányásztak ki a vásárosnamény-gergelyiugornyai befutó előtt elterülő Jánd-szigeten, ami évről évre biztos lelőhelye az uszadékfák között feltornyosuló hulladéknak. Az egy hetes felső-tiszai versenyen összességében 6 tonna hulladékot gyűjtött össze csaknem 300 résztvevő.

A szervezők kiemelték: az évek óta tartó kitartó munkának látszik az eredménye, hiszen a rendszeres takarításoknak köszönhetően az ártérben kevesebb az erősen szennyezett hulladék gócpont. Hozzátették, hogy legfrissebb tapasztalataik alapján az egyre gyakoribb erős áradások képesek jelentősen újrarendezni a folyóparton kialakuló hulladékhelyzetet. A folyó Vásárosnamény alatti szakaszára kevesebb hulladék úszik le a Felső-Tisza-Vidéki hulladékmentesítő gépláncnak köszönhetően.

A szervezők folyamatosan végeznek hulladéktérképezést, így a TrashOut nemzetközi applikációval és a magyar fejlesztésű tisztatiszaterkep.hu online felületen nyomon követhető a hazai hulladékhelyzet. A versenyhez Tiszabecsnél csatlakozott a PET Kupa Tisza Expedíciója, amely július második felében a Tisza forrásától, Kárpátaljáról indulhatott el.

A felső-tiszai verseny végeztével az expedíció a felfedező utat egészen a Duna torkolatig folytatja. A másfél hónapig tartó túra alatt a szakemberek az ukrán, román és a szerb Tisza szakaszok szennyezettségéről is pontosabb képet kapnak. Az érdeklődők online követhetik nyomon az expedíciós kalandokat, egyes kiemelt helyszíneken pedig a PET Kupa Műanyag Műhelye hulladék-újrahasznosító programokkal várja az érdeklődőket.

A IX. Felső-Tiszai PET Kupa Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával valósult meg.