Fotóikonok: a fotográfia 20. századi története a Műcsarnok legújabb tárlatán

Helyi hírek Kultúra

A Budapest Fotófesztivál és a Műcsarnok különleges válogatást mutat be a New York-i Howard Greenberg Gallery gyűjteményéből. A Fotóikonok című tárlaton negyvenegy fotográfus csaknem hetven felvételén a fotográfia 20. századi történetének részletgazdag képe rajzolódik ki – mondta el Tulipán Zsuzsa, a Fotóikonok című kiállítás magyarországi kurátora az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Tulipán Zsuzsa kurátor elmondta: a New York-i Howard Greenberg Gallery a világ egyik legismertebb galériája, a névadó tulajdonos a 19. és 20. századi fotóművészet elismert szaktekintélye, hatalmas gyűjteménye több mint 30 ezer fotográfiát számlál, amelyben a 20. század legnagyobb hatású fotográfusainak munkái szerepelnek.

Hozzátette: Anne Morin, a madridi diChroma Fotómúzeum igazgatója, a kiállítás kurátora kereste fel a galeristát, és kiválogatott csaknem 70 felvételt a hatalmas gyűjteményből. A kiállítás kurátora Anne Morin és Howard Greenberg is alapvetően fotótörténeti érdeklődésű, ez hozta össze őket – mondta Tulipán Zsuzsa.

Hozzátette: a kurátori koncepció szerint valahányszor betekintünk egy ilyen archivumba újabb és újabb történetekre lelünk. Itt a 19. század végétől a 20. század végéig fókuszálunk a fotográfusokra. A kiállítás első képe egy 1900-as Alfred Stieglitz-kép, az utolsó pedig egy Araki-fénykép a 2000-es évek közepéről.

Tulipán Zsuzsa elmondta, hogy a válogatásban az alkotóktól egy-egy képet láthat a közönség. A kurátor beszélt arról is, hogy a rendezés során igyekeztek azokra a kapcsolódási pontokra fókuszálni, amelyek összekötik a fotográfusok életműveit.

Az ikonikus nevek között, mint Berenice Abbott, Araki, John Heartfield, William Eggleston, Walker Evans, Allen Ginsberg, Helmut Newton vagy Man Ray, számunkra kitüntetett helyet foglalnak el a világhírű magyar származású fotográfusok, köztük André Kertész, Robert Capa és Martin Munkácsi.

Mivel Greenberg a Martin Munkácsi hagyaték kezelője is, ezért tőle picivel több képet tudtunk bemutatni – tette hozzá a kurátor.

Ezentúl bemutatjuk azokat a hatásokat is, amelyeket az európai fotóművészet az amerikaira gyakorolt, így nyomonkövethető egyfajta történeti ív is az anyagban – mondta Tulipán Zsuzsa.

A kiállítás virtuális sétán járható be a Műcsarnok weboldalán.

 

MTI

pixabay