Választási csalás történt a Magyhoz tartozó Kauzsatanyán?

Helyi hírek

Legalább húsz felnőtt élt olyan házakban, amelyek csak papíron léteztek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Magyon. A házak rég romba dőltek, lakóik elköltöztek, de papíron továbbra is ott éltek. A semmiben. Sem a polgármester, sem a jegyző nem lépett föl a törvénytelenség ellen.

2019 októberében egy új magyi lakos a helyi választási bizottság független delegáltjaként várta a szavazókat a község művelődési házában. Azok jöttek is, de a férfinak egy idő után feltűnt, hogy olyan emberek is szavaznak, akiket korábban még sosem látott.

Hamar túltette magát ezen, hiszen nem ismerhetett még mindenkit az alig 900 fős községben, bár azért már bejárta a települést, a Kauzsay-tanyát is. Ám afelett már nem tudott napirendre térni, hogy a Jókai utca olyan lakcímeiről is mentek szavazni, ahol ház sincs, nemhogy lakó. De a papíron ott élők mentek, és ikszeltek.

Magyon a 2019-es önkormányzati választáson is hozta a papírformát a 2002 óta regnáló független polgármester, Czirják István. A választások után neki címezte online posztjait és leveleit a független delegált arról, hogy mit tud a polgármester a fantomlakosokról, akik a nem létező házakból szavaztak.

Válasz a polgármestertől sosem érkezett, a jegyző pedig a polgármesterre mutogatott. A férfi végül a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalhoz és a Magyar Államkincstárhoz fordult.

A Kauzsay-tanya mintegy 3 kilométerre van a község központjától. Korábban mezőgazdasági épületek és szolgálati lakások voltak itt. Fénykorában, 20-30 évvel ezelőtt, több mint százan laktak a tanyának hívott területen. Maximum 30 ember tengetheti az életét a Jókai utcai, vezetékes víz nélküli vályogházakban.

A magyi független választási delegált levele nyomán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Baktalórántházai Járási Hivatala vizsgálatot indított 2020. február 29-én, a helyszínre is kimentek a férfi bejelentése nyomán, ahol megdöbbenve látták, hogy a Jókai utca gyakorlatilag üres: összesen 7 ház áll csak ott.

„A helyszíni bejárás alkalmával megállapítást nyert, hogy […] a Jókai utca 60. szám alatt épület nem található” – írta a hivatal vezetője a vizsgálat során.

Csakhogy a választói névjegyzékben más szerepel. A Jókai utca 60.-ban – ahol legalább 7 éve egy rom áll – név szerint felsorolva 11 voksolásra jogosult ember élt a 2019-es önkormányzati választások idején. És választás nem csak 2019-ben volt, hanem egy évvel előtte is.

„És nemcsak ott éltek papíron, hanem szavaztak is”

– mondta a Szabad Európának az ügyet felgöngyölítő független választási delegált, aki a saját szemével látta, hogy mind a 11 ember besétált a szavazóhelyiségbe és leadta a voksát is.

A megyei kormányhivatal vizsgálatából az is kiderül, hogy az ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis is mást mutat, mint ami a valós helyzet: valójában nem csak egy, hanem több háznak is csak a hűlt helye van már.

„A Jókai út 72. szám alatt lakhatásra alkalmas ingatlan nem található. […] A Jókai út 70. szám alatti ingatlan vonatkozásában a nyilvántartás nem tartalmaz lakóhellyel rendelkező állampolgárokat”- írták a vizsgálatban.

Hiába nincs semmiféle ház a Jókai út 72. alatt, a választási névjegyzék adatai szerint 2019 őszén mégis 6 választásra jogosult volt bejelentve az üres telekre, a Jókai 70. alatt pedig összesen 3.

További részletek a fiktív lakcímekről és az esetleges csalásról a szabadeuropa.hu-n.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.