Erdőrehabilitációt végez a Hortobágyi Nemzeti Parkban a Jánosik Kft.

Helyi hírek

Közbeszerzési pályázaton nyerve, a Hortobágyi Nemzeti Park 62 millió forint összegű megbízása alapján összesen 105 hektáron végez erdőápolási munkákat a Jánosik és Társai Kft. külterület gondozó ágazata – tájékoztatta Jánosik Lajos, a cég tulajdonosa az MTI-t.

A Jánosik Kft. a Közép-Tisza-menti ártéri ligeterdők és a Tiszadorogmai Göbe-erdő rehabilitációjára kapott megbízást. Az uniós előírásoknak megfelelően kivágták a nem őshonos faállományt, mintegy 1500 köbméter fát termeltek ki.

A területen őshonos fafajokat, így például szürke nyarat, fekete nyarat, fehér füzet és magyar kőrist telepítettek, a rehabilitációs területen 271 ezer 1- 2 éves facsemetét ültettek el.

A cégvezető elmondta, a védett területeken lévő, fiatal telepítésű erdőrészek nagy értéket képviselnek, különös bánásmódot igényelnek. A projekt befejező szakaszában például a frissen telepített területeket rendszeresen gyomtalanítani kell.

A nemzeti park területén vegyszereket használni csak kivételes esetekben lehet, ezért a gyomirtás hagyományos kézi és gépi fajtái jöhetnek csak szóba – mondta. A nyesedéket a tápanyag pótlására zöldtrágyaként a területen hagyják, beforgatják.

Tájékoztatása szerint a Jánosik Kft. idei teljes árbevétele eléri a 8 milliárd forintot, ezen belül a külterület gondozási munkákból mintegy 350 millió forint bevételt várnak.