Jason Chen CATL

Az e-mobilitásé a jövő – Interjú Jason Chennel, a CATL európai vezetőjével

Gazdaság

A CATL világelső az energetikai innovatív technológiák terén, továbbá elkötelezett amellett, hogy elsőrangú megoldásokat és szolgáltatásokat nyújtson az új energetikai alkalmazásokhoz világszerte – vallja Jason Chen, a vállalat európai vezetője. Új, nagyszabású akkumulátorgyáruk, amelynek megnyitását tervezik Debrecenben, rengeteg vitát generál, és a jövő évi önkormányzati választások eredményére is befolyással lehet.

Miket tekinthetünk a CATL erősségeinek?

A CATL az innovatív technológiai megoldások tekintetében vezető vállalat. Vezető pozícióban vagyunk az olyan innovációk terén, mint az anyaginnováció, a szerkezeti innováció, valamint a gyártási innováció.

Mi az, amiben még fejlődnie kell a vállalatnak?

Globális vállalatként minden olyan országban fejlesztjük magunkat, ahol valamilyen üzemünk megtalálható. Az emberi erőforrás nagyon fontos tényező mindenhol, nekünk pedig tovább kell képeznünk a helybéli dolgozókat.

Milyen további lehetőségek nyílhatnak meg a CATLelőtt?

Számunkra kiaknázandó lehetőséget jelent a Debreceni Egyetem és az itteni szakiskolák is. Itt, Debrecenben is számos kínai létesítmény megtalálható ma már. Mindezek lehetővé teszik, hogy megtaláljuk a helyi tehetségeket. Mindig sokat teszünk azért, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb helybéli dolgozókat. Emellett szükségünk van bizonyos számú kínai szakértőre is a tudásátadáshoz, ők pedig a helyieket is továbbképezhetik.

Mi jelenthet kihívást a cég számára?

Az energiafelhasználás módja nagyon dinamikus. Ezekhez a gyors változásokhoz azonban mi képesek vagyunk alkalmazkodni, így talán ez is az erősségünknek tekinthető.

A CATL előadásában nem láthattuk a TESLA-t a cég partnereként. Ugyanakkor globális szinten együtt dolgoznak a CATL-lel.

A TESLA jelenleg az ügyfelünk.

Mely cégek versenyeznek a CATL-lel a globális piacon?

A CATL vezető pozícióban van az innováció terén. Ami azt illeti, örömmel látjuk, hogy vannak versenytársaink.

Mi a véleménye az elektromos járművek jövőjével kapcsolatban?

Mi, a CATL-nél hiszünk az elektromos járművek jövőjében. A jövő az e-mobilitásé. Az elektromosság egy fenntartható energia-áramlás, nem olyan, mint a hagyományos üzemanyag, amit elégetünk és utána kész, vége van. Ha az akkumulátorok bekerülnek egy fenntartható körforgásba, az jelenti a jövőt.

debrecensun.hu

Debreceni professzor: az akkumulátorgyártásnak nincs semmiféle előnye