Kötél típusok: milyet érdemes választani az egyes tevékenységekhez?

Gazdaság

A szakboltokban számos kötél típus megtalálható, hiszen rengeteg területen használjuk ezeket a rögzítőelemeket. Ilyenek például a hajózás, a kerti munka, s a dekoráció. Nem mindenki számára egyértelmű, milyen célra melyik fajtát érdemes választani. Összegyűjtöttünk néhány hasznos információt!

Kötél típusok hajózáshoz

Többféle sporthoz szükségesek ezek a rögzítőelemek. Kiemelten népszerű közülük a hajózás. Érdemes hozzá minőségi kiegészítőket választani, hiszen akár az életünk vagy a jármű épsége is múlhat rajtuk.

Fonatolt polipropilén

Ez a legáltalánosabban keresett termékek egyike, mely lebeg a víz színén. Előnye, hogy könnyen csomózható, s kiemelten tartós. A következő célokra kiváló:

  • általános rögzítéshez
  • kikötőkötélnek
  • dobókötélnek
  • mentéshez (a sárga-piros változatát)

Kikötő- és horgonykötél

A fenti két célra külön is vásárolhatunk terméket, különösen, ha komolyabb az igénybevétel. Ez duplán fonatolt, mégis dinamikus rögzítőelem. Mind teherbírása, mind tartóssága kimagasló.

Kerti munkához

Mindenki szereti a kertet rendben tartani. A különféle kültéri elemek rögzítéséhez, gyerekjátékok készítéséhez, s magához a kertészkedéshez is jól jönnek ezek a termékek.

Fonatolt változatok

Sok esetben itt is jól járunk a fonatolt termékekkel, hiszen UV stabilizáltak és színtartók. Az alábbi célokra használhatjuk őket:

  • ponyva vagy fóliasátor kialakítása
  • ruhaszárító
  • kültéri tárolók megerősítése
  • virágládák felfüggesztése
  • függőágy készítése

Természetesen még számos hasonló felhasználási mód létezhet.

Acélbetétes kötél

Ahogy a neve is mutatja, nagyon erős és strapabíró ez a típus. Kívül poliészter, belül pedig acélsodrony. Otthoni mászófalak és más játékok készítésénél is érdemes ezt választani, hiszen ez az EU szabvány.

Kötözők

A veteményes rendben tartásához speciális madzagokra van szükség. ezek a kötözők. Általában kender és len szálakból készülnek. A palántakötözővel gyengéden támasztható meg a kis növény, amelyet frissen ültettünk át. Hasonló ehhez a szőlőkötöző is. A hálózsinór pedig indás növények felfuttatására javasolt.

Dekorációhoz

A lakásban is számos módon használhatjuk ezeket a termékeket, főleg díszítésre. Akár egyszerű spárgából is barkácsolhatunk mécsestartót, faliképet vagy alátéteket is. Nem kell hozzá más, mint egy felület, amelyet bevonunk, s ragasztópisztoly.

Összegezve: A kötelek rengeteg típusban, erősségben és színben megvásárolhatók. Felhasználhatjuk őket a kertben, a hajózásban, de akár a lakás dekorálása során is. Érdemes többfélét kipróbálni, hogy megtaláljuk a megfelelőt. (x)