Cégtábla Kijevben

Van baj: teljesen leállt az olajfinomítás Ukrajnában

Európa Gazdaság

Ukrajna teljes olajfinomító ipara működésképtelenné vált a célzott orosz rakétatámadások miatt – jelentette ki Jurij Vitrenko, a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezetője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő szavai szerint ezek a célzott támadások a háború első napjaiban már elkezdődtek. Ukrajnában az olajfinomítás teljesen leállt az agresszor tömeges, ismétlődő támadásai miatt. Nehéz biztosítani az ukrán olajtermékek logisztikáját is, ezért van belőlük hiány a belső piacon – magyarázta.

Vitrenko megnevezte azokat a feltételeket, amelyek mellett a Naftohaz bekapcsolódik az ukrajnai üzemanyaggal kapcsolatos problémák megoldásába. – Amikor teljes körű irányítást kapunk a benzinkúthálózat fölött is, ha megoldódik a logisztikai probléma, és sikerül erőforrásokat szereznünk egy nemzeti olajtermék-tartalék létrehozásához, akkor a Naftohaz bekapcsolódhat az üzemanyag-piaci problémák megoldásába, és stabilitást, átláthatóságot és tisztességes árakat biztosíthat ezen a piaci területen – fejtette ki a gázvállalat vezetője.

Közben az ukrán vezérkar a harcokról szóló szerda délutáni jelentésében arról számolt be, hogy az orosz erők a Donyec-medencében több irányban is fokozták légicsapásaikat az ukrán katonák állásai ellen. Főként Bahmut és Szeverodoneck irányában hajtottak végre légi támadásokat, utóbbi városban változatlanul harcok folynak a teljes ellenőrzésért. A Donyecktől északra fekvő Novobahmutyivka településnél viszont az ukrán erők verték vissza az orosz csapatok támadását, és visszavonulásra kényszerítették őket.