Legalább 18-an meghaltak mert mérgező almabort ittak

Európa

Legalább 18 ember vesztette életét Oroszország három régiójában, miután mérgező almabort fogyasztottak – közölték hétfőn orosz hírügynökségek.

Uljanovszk megyéből 16, Szamara megyéből két halálesetet jelentettek, Udmurtföldön pedig egy férfi és egy nő került súlyos állapotban kórházba.Az uljanovszki régióban hétfőn 35 mérgezéses esetről tudtak, a legtöbb érintett dimitrovgrádi lakos. Az első áldozatok szombaton fordultak orvoshoz.

A mérgezést egy Miszter Szidr elnevezésű, elviteles sörkimérésekben csapolt almabor okozta, amelyet két nagyobb hálózat forgalmazott. Anna Popova, a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője utasította a hatóság regionális igazgatóságait, hogy azonosítsák, és foglalják le az összes fellelhető tételt. A szamarai Andi cég által gyártott ital forgalmazását országosan betiltotta az alkoholpiaci szabályozó szolgálat (Roszalkogolregulirovanie).

A mérgezés okát egyelőre hivatalosan nem közölték. Az előzetes jelentések szerint a Miszter Szidr metil-alkoholt (metanolt) tartalmazott. A Nyomozó Bizottság (SZK) közölte, hogy őrizetbe vett egy Szamara megyei vállalkozót, aki az italt forgalmazta. A gyanú szerint az általa nyújtott szolgáltatás során nem tartotta be a biztonsági előírásokat, és gondatlanságból több ember halálát okozta.

Oroszországban az alkoholforgalmazási előírások szigorúsága ellenére sem ritkaság a tömeges metanolmérgezés. Irkutszkban 2016 decemberében 78 ember halt meg, miután metilalkoholt tartalmazó Bojarisnyik (galagonya) elnevezésű, 93 százalékban szeszalapú fürdő-testápolót ittak. Jekatyerinburgban 2021. októberében 18, tavaly januárban pedig Hanti- és Manysiföldön 13 ember vesztette életét metanoltól.