Bostjan Poklukart szavazták meg a szlovén belügyminiszternek

Európa

A szlovén parlament keddi ülésén megszavazta, hogy Bostjan Poklukar legyen az új belügyminiszter – közölte az RTV szlovén közszolgálati televízió.

Az előző miniszter még decemberben mondott le tisztségéről, a tárca teendőit mostanáig Sanja Ajanovic Hovnik közigazgatási miniszter látta el. A most miniszterré választott 51 éves Bostjan Poklukar már volt belügyminiszter 2018 és 2020 között, a Marjan Sarec jelenlegi védelmi miniszter vezette kormányban.

Az ellenzék nem támogatta az új minisztert, és kétségbe vonta szakmaiságát, valamint függetlenségét. Poklukar a parlamenti szakbizottság múlt heti meghallgatásán elmondta: egyik első lépése az lesz, hogy kötelező iránymutatásokat adjon a rendőrségnek a korrupció elleni küzdelemben. A migráció kezelésével kapcsolatban hangsúlyozta: a cél az, hogy az év végéig lebontsák a kerítést a horvát-szlovén határon. Indokolatlannak tartotta továbbá, hogy Ausztria meghosszabbította a határellenőrzést a két ország közötti belső schengeni határon, amelyet még a 2015-ös migrációs válság idején vezetett be, és amit azóta is félévente meghosszabbít. Harmadik célkitűzésnek a rendőrség kivonását jelölte meg a politikai irányítás alól.

A szlovén kormányfő a parlamenti vita előtti felszólalásában azt mondta: Poklukar a védelem, a mentés és a hadsereg területén szerzett tapasztalatával, valamint azzal, hogy korábban már betöltötte a belügyminiszteri funkciót, minden területet ismer, ezért könnyen beilleszkedik a rendszerbe.

Tatjana Bobnar korábbi belügyminiszter azután mondott le tisztségéről, hogy nézeteltérése támadt Robert Golob miniszterelnökkel, amiért nem támogatta javaslatát, hogy Bostjan Lindav megbízott rendőrparancsnok mandátumát véglegesítsék. A tárcavezető egy nyilatkozatában akkor azt mondta: “a politikának meg kell állnia a rendőrség ajtaja előtt”. A kormányfőnek nem tetszett Bobnar megjegyzése, amely arra utalt, hogy a kormány nyomást gyakorol a rendőrségre. Golob ügyészségi vizsgálatot is kért az ügyben.