Gérald Darmanin francia belügyminiszter

Felmentették a szexuális erőszakkal megvádolt Gérald Darmanin francia belügyminisztert

Európa

A párizsi fellebbviteli bíróság kedden megerősítette a vádak ejtését a 2017-ben nemi erőszakkal megvádolt belügyminiszter ügyében – közölte Rémy Heitz párizsi főügyész. A panaszos ügyvédje, Elodie Tuaillon-Hibon a Twitteren jelezte, hogy a semmítőszékhez fordul jogorvoslatért.

“Igazán hihetetlen. Mekkora meglepetés. Tényleg meglepő” – írta ironizálva Sophie Patterson Spatz jogi képviselője, miután a fellebbviteli bíróság megerősítette a 2022. júliusában hozott elsőfokú döntést. “Előre a semmitőszékre, az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt, amely teljesen bizonyos, hogy arcul fogja csapni Franciaországot, amit jó ideje megérdemel a szexuális erőszak témakörében, de különösen ebben az ügyben” – tette hozzá az ügyvéd. Pierre-Olivier Sur és Mathias Chichportich, a belügyminiszter ügyvédjei ugyanakkor arra emlékeztettek, hogy “csaknem hat év alatt ez az ötödik alkalom, hogy az igazságszolgáltatás kimondta: Gérald Darmanin semmi büntetendőt nem követett el”.
A tárcavezető nem kívánta kommentálni a döntést.

A feltételezett erőszak 2009-ben történt. A feljelentő az után fordult a hatóságokhoz, hogy Gérald Darmanint hat évvel ezelőtt kinevezték miniszterré. A politikus 2017 júniusban rágalmazás miatt feljelentette a panaszost, aki azt állította, hogy a korábban a jobbközép Köztársaságiak elődpártjában, az UMP-ben politizáló férfi megerőszakolta, amikor jogi segítségért fordult hozzá. A jelenleg 50 éves Sophie Patterson Spatz 2009-ben azért fordult a jobbközép párt jogi osztályának munkatársaként tevékenykedő fiatal politikushoz, hogy járjon közben egy, ellene 2004-ben hozott ítélet semmissé nyilvánításában. A nőt azért ítélték el, mert megzsarolta és telefonon zaklatta a volt barátját. A nő azt állítja, hogy az akkor 26 éves Darmanin szexuális szolgáltatásokért cserébe segítséget ígért neki. Darmanin 2018 februárjában a kihallgatásán elismerte, hogy szexuális kapcsolata volt a nővel, de tagadta az erőszak vádját. Azt állította, hogy a közös megegyezéssel történt szexuális kapcsolatot a nő kezdeményezte, és semmit nem kapott érte cserébe.