Az Európai Bizottság nyilatkozata a 2021. évi nemzetközi nőnap alkalmából

Európa

Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot. Ez alkalomból az Európai Bizottság nyilatkozatot adott ki, többek között hangsúlyozva:

Nehéz év áll mögöttünk. A Covid19-világjárvány senkit sem kímélt meg, és különösen nagy kihívást jelentett a nők számára az egész világon. Az orvosok, ápolók, tanárok és bolti eladók – mely munkaköröket gyakran nők töltik be – a világjárvány frontvonalába kerültek. Mindeközben otthon is nagyobb felelősség hárul rájuk.

Álljunk meg egy pillanatra, és mondjunk köszönetet a nőknek a helytállásukért, az együttérzésükért és azért, hogy hozzájárulnak a válság leküzdéséhez, többek között a társadalmaink, ellátórendszereink és a legalapvetőbb szolgáltatások fenntartása révén.

Miközben a nők adják az egészségügy frontvonalában dolgozók túlnyomó többségét, a világjárvánnyal kapcsolatos döntéshozatali folyamatokban szinte alig jutnak szerephez. Például a 87 országban – köztük 17 uniós tagállamban – a járvánnyal foglalkozó nemzeti operatív munkacsoportok 85,2%-ának élén férfiak állnak.

A nemek közötti egyenlőségnek központi helyet kell kapnia a világjárványt követő helyreállítás során. Arra kell törekednünk, hogy Európa ezután is a nők jogainak élharcosa maradjon.

A teljes nyilatkozat itt olvasható.