Törökországban tovább lassult a járvány terjedése

Európa
Koronavírus

Törökországban kedden tovább lassult az új koronavírus-járvány terjedése, az utóbbi 24 óra leforgása alatt 948 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót, így a fertőzöttek száma elérte a 158 762-őt – közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitter-fiókján.

A naponta regisztrált fertőzöttek száma az április 11-ei 5138-as érték óta lassan mérséklődik. A mutató nyolc hét elteltével múlt szerdán csökkent ismét 1000 alá, de néhány nap után újra 1200 közelébe nőtt, ahonnan megint ereszkedni kezdett. Hétfőn 987-en állt.

A tárcavezető által megosztott táblázatból az is kiderült, hogy az elmúlt napban 28-an vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, és ezzel a halálos áldozatok száma 4397-re emelkedett. Az elhalálozások üteme az április 19-ei 127-es érték óta szintén ereszkedő tendenciát mutat, a hétfői adat 29, a vasárnapi pedig 32 volt.

Az intenzív kezelésre, valamint a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma kedden ugyancsak csökkent, az előbbi 756-ról 739-re, az utóbbi 371-ről 338-ra. A gyógyultnak minősítettek száma 1492-vel 121 507-re nőtt, így ők teszik ki az összes eset közel 77 százalékát.

A 83 milliós országban a hatóságok eddig körülbelül 1,87 millió vírustesztet végeztek el.
Törökország május 4-től kezdve lépett át a járvány elleni védekezés második fázisába, amely a “kontrollált társadalmi élet” nevet viseli. Miközben a közösségi élet és a távolsági közlekedés országszerte még mindig szinte teljesen korlátozott, az enyhítések értelmében a 65 évnél idősebbek és a 20 évnél fiatalabbak, akikre korábban állandó jellegű kijárási tilalom vonatkozott, hetente néhány órára kimozdulhatnak otthonaikból. Továbbá bizonyos feltételekkel újranyithattak a bevásárlóközpontok, azok egyes üzletei, illetve a borbélyok, a fodrászatok és a szépségszalonok.

Megnyitottak egyúttal 16-ot a személyforgalom előtt korábban lezárt 31 tartományból, de a legnépesebbek zárva maradtak, köztük Isztambul és a főváros, Ankara is. A fennmaradó 15 tartományban legalább május végéig a hétvégékre elrendelt kijárási tilalom is érvényben van, ami alkalomadtán nemcsak két-, hanem többnapos, amikor hétköznapokra eső nemzeti vagy vallási ünnepre is kiterjesztik.

Ráadásul szombattól ma kedd éjfélig a kijárási tilalom a járvány kezdete óta először a teljes országra vonatkozik, miután a muszlim szent böjti hónapot, a ramadánt lezáró ünnep alatt emberek milliói keltek volna útra autóval, hogy meglátogassák idősebb családtagjaikat. Az ünnep vasárnap kezdődött és kedden ér véget.