Huszonhat embert vettek őrizetbe embercsempészet gyanújával a “halálkamion” ügyében

Európa

A francia és a belga rendőrség 26 embert vett őrizetbe embercsempészet gyanújával az essexi “halálkamion” ügyében folyó nyomozással összefüggésben. A házkutatások során 21 illegális bevándorlót találtak a hatóságok – közölte az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete (Europol) szerdán.

A délkelet-angliai Essex megyében tavaly október 23-án egy bolgár rendszámú hűtőkamionban harminckilenc vietnami holttestét találták, akik egy illegális bevándorlók Nagy-Britanniába csempészését szervező nemzetközi hálózat áldozatai lettek. A 15 és 44 év közötti áldozatok megfulladtak a túlhevült raktérben. Több embert, köztük a kamion északír sofőrjét őrizetbe vették. Őt embercsempészettel és gyilkossággal vádolták meg.

A hágai központú uniós szervezet tájékoztatása szerint a kedden folytatott brüsszeli és párizsi házkutatások során 13 embert Belgiumban, szintén 13-at Franciaországban állítottak elő. A művelet során három gépkocsit, nagy mennyiségű készpénzt és elektronikus eszközöket foglaltak le. Az átkutatott lakásokban 21 illegális bevándorlót találtak, akiket biztonságba helyeztek.

A bűnszervezet ázsiai, elsősorban vietnami származású illegális bevándorlók Egyesült Királyságba jutását intézte belgiumi és franciaországi átutazással. Az embercsempészek feltételezhetően napi több tucat embert szállítottak életveszélyes körülmények között a szigetországba a La Manche-csatornán keresztül.

Embercsempészetért egy évtől tizenöt évig terjedő börtönbüntetés, valamint azonosított áldozatonként, illetve a határokon átcsempészett vagy átcsempészni kívánt illegális bevándorlókként pedig 1000 és 150 ezer euró pénzbírság szabható ki – írta az Europol.