Hacker

Feltörték a Debreceni Egyetem Neptun rendszerét, íme az intézmény reakciója

Egyetem

Egy egyetemi Facebook-csoportban terjed az alábbi üzenet, mely arról ír, hogy a Debreceni Egyetem Neptun rendszerét is olyan könnyű feltörni, mint amennyire akár az ELTE, a Corvinus az óbudai, a miskolci vagy a pécsi egyetem rendszerét. Amennyiben hitelt adunk a képernyőmentés valódiságának, akkor a támadó valóban hozzáfért egy egyetemi oktató profiljához Debrecenben, ahonnan minimum 50 diáknak küldte ki az alábbi üzenetet. Ebben nem finomkodik a rendszer biztonságát és az ország állapotát illetően.

A feltételezett „támadó” kifejti véleményét az elektronikus tanulmányi rendszer mögötti információbiztonság hiányosságai kapcsán. A levelet aláíró bizonyos „Péter”  kendőzetlen véleményének is hangot ad az ország helyzetével kapcsolatban. Lapunk megkereste kérdéseivel a Debreceni Egyetem illetékes szerveit illetve a rendőrséget. Amint megérkeznek a válaszok, cikkünket is frissítjük.

Feltörhették a Debreceni Egyetem Neptun rendszerét?

A Debreceni Nap megkeresésére a Debreceni Egyetem az alábbi közleményben ismerte el a támadás tényét:

A Debreceni Egyetemet is elérte a hazai felsőoktatási intézmények tanulmányi rendszerét érintő informatikai támadássorozat. Május 1-jén, hétfőn este egy hacker egy megszerzett oktatói azonosítóval jutott be a Neptun rendszerbe, ahonnan politikai üzenetet küldött ki a hallgatóknak. A korábban bevezetett prevenciós intézkedéseknek köszönhetően csak minimális számú hallgatóhoz jutott el az üzenet. 

A támadó az üzenetében maga is elismerte, hogy nem tudott a korábban más egyetemen használt módszerrel dolgozni, így a kiküldött üzenet csak a hallgatók egy részéhez jutott el, és mindössze egy órán át volt elérhető a Neptunon belül belső üzenetként. Ezt követően biztonsági átvizsgálás céljából a teljes rendszert leállították, és másnap, május 2-án, kedden reggel kapcsolták vissza az egyetem informatikai szakemberei. Az elektronikus tanulmányi rendszer rendeltetésszerűen működik, az alapvető funkciót ellátja (vizsgajelentkezés, teljesítmények bejegyzése). A Neptun belső üzenetküldő szolgáltatása helyett az egyetem oktatási egységei más megszokott csatornán keresztül tartják a kapcsolatot a hallgatókkal.

Az intézmény az esetről értesítette a Nemzeti Kibervédelmi Intézet számítógépes biztonsági eseményelhárítási csoportját, illetve megteszi a szükséges jogi lépéseket.

A Debreceni Egyetem a helyzetre reagálva tovább szigorítja információbiztonsági protokolljait, további fejlesztéseket hajt végre, és mindent megtesz annak érdekében, hogy az intézmény hallgatóinak, oktatóinak, kutatóinak, dolgozóinak adatai és szellemi termékei, illetve az alkalmazott kritikus informatikai rendszerek biztonságban legyenek. Ez a jövőben magasabb szintre emelt, a felhasználókat is érintő biztonsági lépéseket eredményez. Egyúttal a Debreceni Egyetem elítéli az erőszak és gyűlöletkeltés minden formáját, köztük az informatikai és adatbiztonságot veszélyeztető kiberbűnözést, amely megnehezíti az egyetemi polgárok munkavégzését és mindennapjait

– tájékoztatta portálunkat a Debreceni Egyetem Sajtóközpont.

Nem csak a felsőoktatási rendszerek tanulmányi rendszerét törték fel mostanában, nemrégiben a DVSC közösségi oldala felett vették át a hatalmat hekkerek:

A szurkolók remekül szórakoznak, de lassan visszaadhatná már kedves hackerünk a DVSC Facebook-oldalát