Becsengettek az egyetem gyakorlójában

Egyetem

Több mint 2200 diáknak kezdődött meg a 2015/16-os tanév a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában és Általános Iskolájában.– Az augusztus 1-jével létrejött intézmény célja nem lehet más, mint hogy az egyetem gyakorlóiskolájaként, pedagógiai-szakmai műhelyként lehetőséget adjon a leendő tanároknak tanítási gyakorlatot szerezni. Mindemellett fontos cél az is, hogy az új iskola a benne dolgozó tanárok tapasztalatainak összesítésével, a szakmai ismeretek, ötletek, jó gyakorlatok megosztásával a tehetségfejlesztés meghatározó intézményévé váljon – emelte ki Miklósvölgyi Miklós igazgató a Csengő utcai tanévnyitó ünnepségen.

– A változtatás szempontja és az intézmény stratégiája az volt, hogy a három, eddig is jelentős eredményeket elérő, népszerű iskola összevonásából megszülető új intézmény a különféle helyi hagyományok, értékek megőrzése mellett legalább olyan eredményes legyen, mint az eddig önállóan működő iskolák. Az egységes képzés mellett tovább javuljon a minőség, amely pozitív teljesítmények esetén egyirányú mozgást biztosít a diákoknak egészen az egyetemig – hangsúlyozta Jávor András általános rektorhelyettes a „Kiskossuth” tanévnyitóján.

– A régió azt várja az iskolától, hogy a jövő értelmiségét szellemi munícióval lássa el, hogy magas színvonalon oktassa diákjait, amihez a Debreceni Egyetem minden lehetséges támogatást megad. Az új intézmény létrehozásával az egyetem célja az, hogy megtartsa gyakorló iskoláit és azok stabil működését. Emellett a szülők elvárásai is érvényesüljenek: megmaradjon a gyermekközpontú légkör, megfelelő nevelési-oktatási munka folyjon az intézményekben. Ezeken túl pedig az egyetemi képzés szempontjából fontos, hogy a jövő tanárai megfelelő színvonalon tölthessék gyakorlati idejüket, megfelelő színvonalú oktatási-nevelési munkába kapcsolódhassanak be – mondta el Bartha Elek oktatási rektorhelyettes az „aranyos” diákokat, tanáraikat és szüleiket köszöntve a Hajó utcai ünnepségen