„Stevia” projekt

Egyetem

Innovációs akciótervet készít a Debreceni Egyetem partnereivel a hazai sztívia termesztésben és feldolgozásban rejlő lehetőségeket közös kiaknázása.

A jázminpakóca, más nevén sztívia, Dél-Amerikában őshonos, édes leveléről nevezetes fűszer- és gyógynövény. Magyarországon egyelőre csak néhány hektáron termesztik a növényt, pedig a hazai termőföldek is alkalmasak a sztívia termesztésére.

A Debreceni Egyetemen végzett gasztorenterológiai kutatások kimutatták, hogy mellékhatások nélkül számos jótékony hatása van az egészségre. Többek között nincs benne kalória, ezért nem hizlal és cukorbetegek is fogyaszthatják.

Az egyetem közreműködésével eddig megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően több olyan termék került forgalomba, melyekben nem érezhető a növény egyébként kesernyés utóíze. A természetes édesítőszer mellett már kapható egy teacsalád is, amely a filterben tartalmazza a növény leveleit, így a teát nem kell külön ízesíteni.

– A Debreceni Egyetem feladata, hogy olyan termékeket állítson elő, amelyek ennek a csodálatos növénynek minden kedvező élettani, egészségvédő tulajdonságát ötvözik, és hosszú távon szolgálja a fogyasztók érdekeit – hangsúlyozta Jávor András, rektorhelyettes. Hozzátette: a sztívia termesztése a családi gazdaságok fennmaradását is biztosíthatja, amihez az egyetemnek minden tudományos és szakmai segítséget meg kell adnia.

Az intézmény ezért szándéknyilatkozatot alá a héten több partnerével, hogy a magyarországi sztívia termesztésben és feldolgozásban rejlő lehetőségeket közösen, egymást kölcsönösen segítve aknázzák ki. A Stevia projekt egy olyan innovációs akcióterv, ami a kutatást és fejlesztést, valamint a technológiát és értékesítést is magába foglalja majd.

Az együttműködésben a Debreceni Egyetem elsősorban a kutatásra és fejlesztésre fókuszál, a Budapesti Műszaki Egyetem, az Innovatív Élelmiszeripari Klaszter, a Stevia Product Europe Kft. és a Gardenland Kft. a technológiai fejlesztések és az értékesítés területén kap szerepet. A projektet a Central European Consulting Kft. koordinálja, az érdekképviseletet pedig a Közép-Európai Sztívia Egyesület látja el.

A Füzesgyarmati Önkormányzat tavaly szociális munkaprogramon belül sztíviát is termelt, együttműködő partnerként a kifejlesztendő technológiák megvalósító helyszíneként kapcsolódik be a programba. A Nexon Kft. pedig, mint rehabilitációval foglalkozó szervezet a munkapiaci közvetítésben vállal feladatot.

A projektben a sztívia hazai termelésére és felhasználására saját marketing stratégiát is kiépítenek, melyben Debreceni Egyetem részéről a Marketing és Kereskedelmi Intézet, valamint a Gardenland Kft. ebben is szerepet kap.

unideb.hu