Közösen a betegségek ellen

Egyetem

Szakmai csereprogramokban és kutatásokban is együttműködik a jövőben az Általános Orvostudományi Kar és a Thomas Jefferson Egyetem.

A két intézmény közötti megállapodást kedden írták alá a Debreceni Egyetemen. Mátyus László dékán a szerződés ünnepélyes aláíráskor kiemelte: a tudományos együttműködés részeként tervezik, hogy amerikai és európai uniós pályázatokon közösen vesznek részt, és az Általános Orvostudományi Kar mellett más karokra is kiterjesztik a közös munkát.

A Thomas Jefferson Egyetem képzési szerkezete nagyon hasonló a Debreceni Egyeteméhez. Az amerikai intézményben is működik többek között gyógyszerésztudományi és népegészségügyi kar, valamint diplomás ápoló képzésük is van. A 29 egészségügyi ellátó intézményt is magába foglaló philadelphiai egyetemen évente 250 orvostanhallgató kezdi meg tanulmányait.

Richard G. Pestell, a Thomas Jefferson Egyetem Sidney Kimmel Cancer Center igazgatója hozzátette: kutató és gyakorló orvosként kiemelt feladatának érzi, hogy az embereket segítse. A magyarok és az amerikaiak hasonló egészségügyi problémákkal küzdenek, sokan veszítik életüket kardiovaszkuláris, daganatos és a fertőző betegségekben. A professzor elmondta, hogy egy vezető magyar és egy vezető amerikai egyetem kötött most egymással megállapodást, ezért közös a felelősség, hogy a halálos betegségek ellen együtt vegyék fel a harcot.