Magyarország-Norvégia 29-25

Norvégverés Debrecenben!

Sport

Az ötödik helyért játszhat pénteken a franciák ellen a magyar női kézilabda-válogatott a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságon, miután 29-25-re legyőzte az olimpiai bajnok norvég csapatot.

A magyarok az Eb-k történetében nyolc vereség után tudták legyőzni a norvégokat, és tétmérkőzésen kilenc év, hat összecsapás nyeretlensége szakadt meg ellenük.

Eredmény:
középdöntő, I csoport (Debrecen):
3. (utolsó) forduló:
Magyarország-Norvégia 29-25 (15-11)
Debrecen, Főnix csarnok, 4500 néző, v: Jurinovic, Mrvica (horvátok)
gól: Bulath 6, Triscsuk 5, Kovacsics 4/3, Mayer 4, Tóth 4, Kovacsicz 3, Tomori 3, illetve Löke 6, Karlsson 5/1, Kristiansen 3, Mörk 3/1, Oftedal 3, Jakobsen 2, B. Riegelhuth 1, Wibe 1, Breivang 1

A magyar csapat annak tudatában kezdte el a szerda esti találkozót, hogy mindenképpen győznie kell ahhoz, hogy pénteken az ötödik helyért játszhasson Budapesten.

A csapatkapitány Tomori kisebb betegséggel vállalta a játékot, a 18 éves Tóth volt az irányító, Mayer pedig a beállós. Ilyen összeállításban még nem kezdett a házigazda ezen a tornán.

Szó sem volt arról, hogy a már biztos csoportelső, elődöntős norvégok félvállról vették volna az mérkőzést. A 4. percben – többek között a győri légiós, Löke két góljával – már 4-1-re megléptek, és Németh András kénytelen volt időt kérni. Egycsapásra megváltozott minden: Kiss többször védett, a hazai lövések betaláltak, így a 6. percben már 4-4 volt az állás.

A túl kemény Mészárost kiállították, Triscsuk pedig büntetőt rontott, így ismét lendületbe kerültek a vendégek, sorozatban háromszor találtak be, s Tóth hatperces gólcsendet tört meg. Ezt követően feljavult, agresszívebbé vált a magyarok védekezése, rögtön időt is kértek a norvégok, akik sokáig nem engedték egyenlíteni a magyarokat.

Az utolsó tíz percben óriási változás állt be a pályán: a több poszton kicserélt magyar együttes keményen, szinte áthatolhatatlanul védekezett, elöl pedig szebbnél szebb gólokat szerzett. A hazaiak játékáról mindent elárul, hogy emberhátrány alatt, vészkapussal sikerült egyenlítenie a 25. percben, majd Triscsuk bátor betörése után átvette a vezetést. A norvégok a félidő utolsó harmadában egyszer sem találtak kapuba, míg a magyarok hétszer is, négy gól volt Tomoriék előnye a szünetben.

A második félidő elején felváltva estek a találatok, majd Kiss védéseivel megtámogatva nőtt a különbség (35. perc: 19-13). A két nappal ezelőttihez képest sokkal “harapósabb” volt a magyar válogatott, amelyet űzött-hajtott a debreceni publikum is. Ugyan voltak hibák, pontatlanságok, a norvégok ezt nem tudták kihasználni a jól záró védőfal és Kiss bravúrjai miatt.

Szűk negyedórával a vége előtt 22-18-nál Planétát kiállították, ekkor Tomori vette vállára a csapatot, és két gólt lőtt a jobb felső sarokba. Később Bulath vállalkozott sikerrel, Kiss pedig – miközben ezrek kiálltották a nevét – ismételten szenzációs volt. Senki nem ismert elveszett labdát, nem volt lyukas poszt ezen az estén, és még a szerencsével sem állt hadilábon a csapat.

Ezzel a sikerrel azt is elérte a csapat, hogy nem kaphat kiemelt ellenfelet vasárnap a jövő évi dániai vb selejtezőjében.

Korábban:
Spanyolország-Dánia 29-22 (15-12)
Románia-Lengyelország 24-19 (11-9)
A csoport végeredménye: 1. Norvégia 8 pont, 2. Spanyolország 6, 3. Magyarország 6, 4. Dánia 5 (123-124), 5. Románia 5 (113-115), 6. Lengyelország 0
Azonos pontszám esetén a spanyol és a magyar válogatott között az egymás elleni eredmény (27-26), a dán és a román csapat között – mivel egymás ellen döntetlent játszottak – a gólkülönbség döntött.

II. csoport:
Németország-Szlovákia 36-22 (17-10)
Franciaország-Hollandia 20-18 (7-9)
korábban:
Montenegró-Svédország 30-29 (13-18)
A csoport végeredménye: 1. Montenegró 8 pont, 2. Svédország 7, 3. Franciaország 7, 4. Hollandia 5, 5. Németország 3, 6. Szlovákia 0
Azonos pontszámnál az egymás elleni eredmény döntött.
A további program (Budapest, Papp László Sportaréna):
péntek:
az 5. helyért:
Magyarország-Franciaország 15.30
elődöntő:
Spanyolország-Montenegró 18.00
Norvégia-Svédország 20.30
vasárnap:
a 3. helyért 15.30
döntő 18.00