Debrecen, szelektív hulladékgyűjtő sziget, kuka, szemét

Újrahasznosítható hulladékért komposztot és virágot kaphatnak a nyíregyháziak

Helyi hírek

Két héten át utalványt vagy növényi hulladékból készült komposztot kapnak azok, akik a különválogatott papír-, műanyag, öblösüveg, fém csomagolási hulladékokat, valamint italos kartondobozokat összegyűjtik, és leadják a hulladékudvarokban. A Hulladékért virágot elnevezésű akció 2023. április 1-ig tart a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szervezésében.

A szelektív hulladékgyűjtéssel az uniós elvárásoknak megfelelően tud csomagolóanyagot visszatermelni a lakosság, amivel csökkentik az egy főre jutó kommunális hulladék mennyiségét Magyarországnak, és nem mellesleg energiát is spórol az ország. Ezért olyan akciósorozatokat szerveznek, mellyel a lakosságot közvetlenül bevonják a szelektív hulladékgyűjtés folyamatába.

„Ha nem gyűjtenénk szelektíven a hulladékot, akkor végül ellepne bennünket a hulladék és a szemét, s a környezettől kellene új zöldterületeket elszakítani ahhoz, hogy hulladéklerakókat építsünk magunknak. Én úgy gondolom, hogy a termelési folyamatokba történő visszafordítása a szelektív hulladéknak egy nagyon fontos nyersanyagot tud biztosítani. Ahhoz, hogy a körforgásos gazdálkodás továbbra is fennálljon, hogy tudjuk biztosítani az ipar számára azt a nagyon fontos nyersanyagot, ami nem az elsődleges energiaforrásokat terheli meg, hanem másodlagos nyersanyagból újra ipari terméket tudnak előállítani” – nyilatkozta Petró Árpád.

A szelektív hulladékot a Korányi Frigyes utca 3. szám alatti Hulladékudvarban, valamint a Kerék utca 1. szám alatti Hulladékudvarban adhatják le a lakók. A kifejezetten csomagolási hulladékra fókuszáló akció során a lakosok begyűjtött hulladékait lemérik, majd egy meghatározott tarifa alapján díjazzák őket. Utalványt vagy zöldhulladékból készülő komposztot kapnak cserébe, minél több a hulladék, annál több a jutalom.