Vidor Fesztivál Nyíregyházán

Színes programokkal vár a pénteken kezdődő VIDOR Fesztivál

Helyi hírek

Több mint 150 programmal várja a látogatókat a 21. VIDOR Fesztivál Nyíregyházán augusztus 26. és szeptember 3. között.

A fesztivál húsz helyszínén számos programot láthatnak majd a nézők. A fesztivál augusztus 26-án kezdődik, és az alábbi programokkal várja a kilátogatókat:

8:00 órától Képzőművészeti Börze
Helyszín: Váci Mihály Művelődési Központ, Nyíregyháza Szabadság tér 9.

A kiállító művészek Gnandt István, Kerekes Elek, Madarassy György és Szepessy Béla szeretnék felhívni a figyelmet azokra a változásokra, amin átment a város, mennyiben és hogyan változott-változik környezetünk-szokásunk. Ebben a mai világban szeretnék, ha a kortárs képzőművészet is helyet találna nem csak a kiállítótermekben, hanem az új, modern közösségi terekben is.

9:00 órától Az Ég Oszlopai Mihálka György grafikai kiállítása
Helyszín: Sipeki Fotóstúdió És Galéria Nyíregyháza Nyírfa tér 6.

Mihálka György nyíregyházi festőművész több évtizede tevékenykedik városunkban. Mindig igyekszik valamilyen különleges módon nem csak a látásra hatni, hanem más érzékeinket is megmozgatni.Legutóbbi ötlete Sipeki Péter barátjával közösen került megvalósításra, a város szívében álló, kulturális színtérként is működő fotóstúdióban. A kiállítás anyaga nem más, mint férfi arcok gyűjteménye. A kiállítás ingyenesen tekinthető meg.

16:00 órától Tánctanoda
Helyszín: Nyíregyháza Kossuth tér – Belvárosi forgatag

Táncos sokadalom a Tánctanodával! Vidám táncos összejövetel, könnyen tanulható táncokkal. A programon való részvétel ingyenes!

 

17:00 órától Kiállítás Tondora Judit képregényeiből
Helyszín: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Képregénytár

Beszélgetőtárs: Kertész Sándor Korcsmáros Pál – díjas képregénykutató, grafikus művésztanár

 

18:30-tól VIDOR Fesztivál Megnyitó Ünnepség
Helyszín: Nyíregyháza Kossuth tér – Nagyszínpad

Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mond:
Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármestere
Bárány László, a Bárány László, a Master Good Cégcsoport alapítója
Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója

19:00 órától Jazzy 287 És A Szabolcsi Koncert Fúvószenekar
Helyszín: Nyíregyháza Kossuth tér – Nagyszínpad

A Jazzy 287 zenekar 2019 tavaszán alakult öt rutinos zenész ígéretes találkozásából. Az örömzenélésre vágyó csapat a ’70-es, ’80-as évek jazz-rock stílusát elevenítette fel, így a Kazár Pál zenekarvezető által szerzett kompozíciókat a tagok egyedi, improvizatív játéka egészítette ki.
A Jazzy 287 és a Bakó Levente által vezetett Szabolcsi Koncert Fúvószenekar két évvel ezelőtt már összeállt egy közös produkcióra egy Újévi koncert alkalmából, most azonban egy olyan egész estés nagyszabású műsort állítanak színpadra, amelyben a közel 30 muzsikus mellett három énekes színművész: Kosik Anita, Gulácsi Tamás, valamint Mészáros Árpád Zsolt is vendégszerepel. A koncert ingyenesen megtekinthető.

 

19:00 órától Olt Tamás: Minden jegy elkelt előadását bemutatja a Győri Nemzeti Színház
Helyszín: Móricz Zsigmond Színház – Nagyszínpad

A magyar színházművészet egyik legmeghatározóbb alakja a sokszor méltatlanul meghurcolt, kalandos életű színészlegenda, Fedák Sári. A mű három idősíkot ölel. A jelen Nyáregyháza, szobakonyha, ahol az egykori díva társalkodónőjével csendesen tengődve a nagy visszatérésre készül. Másik idősík a távoli múlt, ifjúkori nosztalgia, Fedák kezdeti szárnyalása és későbbi tündöklése. A harmadik, Fedák Sári, báb ítészek és hamis tanúk sorával folytatott tárgyalása, a híres Fedák per, ahol az ajtón kis cédula tudatta az érdeklődőkkel: ” Minden jegy elkelt”.

20:00 órától Nelson zenekar
Helyszín: Nyíregyháza Kossuth tér – Belvárosi forgatag

A NELSON zenekar 2001-ben alakult a CROMWELL zenekar jogutódjaként. A Nelson tagjai az ország egyetlen „lápi metál” bandájának vallják magukat. Zenei stílusuk ’old school rock’.

 

20:30-tól Duckshell zenekar
Helyszín: Nyíregyháza Kossuth tér – Nagyszínpad

A Duckshell zenekar zenéjében számos motívum fellelhető, köszönhetően a zenekar színes etnikai összetételének és a tagok sokirányú zenei érdeklődésének. A brazil, székely, cigány és magyar tagokból álló banda saját zenéjét multilingvisztikus sunshine-punknak nevezte el, melyben a magyar és brazil népzenei elemek mellett helyet kap a ska, a punk, a reggae vagy a funk.

 

22:00 órától Harmadik Figyelmeztetés zenekar
Helyszín: Nyíregyháza VIDOR Kert, Sunshine Fm Kisszínpad

Az ismert színészekből 13 éve összeállt csapat, a legnagyobb slágereket dolgozza föl színpadi, és zenei humorral. Közönségük már 5 évestől égészen 90 évesig terjed. Ma már nem csak a kollégákat szórakoztatják, hanem a legnagyobb fesztiválok nagyszínpadainak kedvelt vendégei. “Ha még nem voltál próbàld ki, ha már igen,úgy is jössz”

 

22:00 órától Az Öldöklés Istene színmű egy részben
Helyszín: Móricz Zsigmond Színház – Krúdy Kamara

Az egyik házaspár kisfia bottal kiveri a másik házaspár kisfiának két fogát.
Ám a szülők nem esnek egymásnak, hanem leülnek, hogy civilizáltan és kulturáltan megbeszéljék a dolgot, elrendezzék az elrendezni valókat, és átgondolják a teendőket. De kiderül, hogy semmivel sem jobbak, mint gyerekeik. „Az öldöklés Istene” megkísérti őket, és korántsem váratlanul egymásnak esnek. Négy nagyszerű színésznek ad lehetőséget a szerzőnő, hogy játékosságukat, humorukat, színészi gazdagságukat, temperamentumukat és virtuozitásukat megmutathassák e bohózatban.

 

23:00 órától Dj Németi
Helyszín: Nyíregyháza VIDOR Kert, Sunshine Fm Kisszínpad
Több évtizede Kelet-Magyarország ikonikus lemezlovasa. A program ingyenes.