Egyedülálló tűzoltó skanzen nyílt Újpesten

Helyi hírek Kultúra

Ingyenesen látogatható az az Európában is egyedülálló tűzoltó skanzen, ami nemrég nyílt a Szent László téri laktanya udvarán Újpesten.

A skanzen számos gépjárművet, köztük igazi történelmi különlegességeket is bemutat. Láthatjuk például az utolsó megmaradt, magyar gyártású jobbkormányos tűzoltóautót, amely a vállalati tűzoltóságoknál teljesített szolgálatot – derül ki az önkormányzat közleényéből.

Láthatóak a magyar gépgyártás hőskorának termékei is: a pirosra festett tűzszekerek mind a MÁVAG, a Csepel, a Rába és az Ikarusz futószalagjairól gördültek le egykor. Igazi kuriózum az a gőzfecskendő, amit a XIX. század végén még lovakkal vontattak a tűzesetekhez és a mai napig működőképes, sőt, egy tízemeletes panelház legfelső emeletéig is felér a vízsugara.

Újpest önkormányzata 15 millió forinttal támogatta a szabadtéri múzeum létrejöttét. Augusztus 29-én délelőtt 10 és délután 4 óra között nyílt napot tartanak, amelyen várják az érdeklődőket!

A skanzennek nincs nyitvatartása. Kizárólag előzetes bejelentkezés alapján lehet látogatni (telefonszám: 06-70-334-8135; e-mail cím: tuzoltoskanzen@gmail.com)

(Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)