Műjégpálya nyílt a debreceni Nagyerdőn

Műjégpálya nyílt a debreceni Nagyerdőn

Helyi hírek

Mobil műjégpályát nyitottak a debreceni Nagyerdei Stadion északi kapujánál lévő rendezvényterületen 2014. december 27-én. A pálya a tervek szerint 2015. március 5-ig áll a korcsolyázást kedvelők rendelkezésére. Régi ígéretünket váltottuk valóra azzal, hogy újra van a nagyerdei övezetben szabadtéri jégpálya, hiszen néhány évvel ezelőtt – a technológia elavulása miatt – be kellett zárni az Oláh Gábor utcai műjégpályát – mondta a megnyitón Papp László polgármester. Amikor az új Nagyerdei Stadion építésének gondolata megfogant, akkor nem csak egy futballstadion, hanem egy valóban multifunkcionális épület létrehozása lett a cél, többek közt műjégpályával. Ez most megvalósult.

A polgármester nagyon bízik benne, hogy nagyon népszerű lesz a szabadtéri műjégpálya, hiszen egészen március 5-ig működik majd a stadion északi kapujánál a rendezvénytéren. Papp László azt kívánta a debrecenieknek, illetve az ide látogatóknak, hogy élvezzék a pálya nyújtotta korcsolyázási lehetőséget.A mobil műjégpálya ötletgazdája, Kósa Lajos most mint a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke a megnyitón elmondta: öröme sokszoros, hisz mint debreceni országgyűlési képviselő nagyon örül annak, hogy a Nagyerdőn újra van jégpálya, s mint a MOKSZ elnöke, külön is örömteli számára, hogy Debrecen az ország jégpályával legjobban ellátott nagyvárosa.

A Jégcsarnok két fedett, állandó pályáján kívül ugyanis a Főnix Csarnokban is lehet jégpályát kialakítani, s ez a mobil pálya most a negyedik lehetőség. Minden remény megvan tehát arra, hogy a jeges sportok Debrecenben igazi otthonra leljenek. Kósa Lajos kiemelte: a szabadtéri műjégpálya megnyitásának nagyon jó felvezetése volt, hogy december 26-án – pénteken – a MOL Ligában a Debreceni Hoki Klub hazai pályán 3-2 arányban legyőzte az Újpesti TE csapatát. A debreceni jégsport Kósa Lajos szerint nagyon szép jövő előtt áll, ha az önkormányzat is támogatja. A gyorskorcsolyázók biztatóan fejlődnek, nagyon jó a jégkorong-utánpótlás, s a műkorcsolya mellett remélhetőleg a jégtáncot is meg lehet honosítani a városban.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és az MSE Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság bérleti szerződést kötöttek a Nagyerdei Stadion északi kapujánál, az önkormányzat beruházásában megvalósuló mobil jégpálya vonatkozásában. A mobil jégpálya műszaki átadását követően megindult a pálya végleges jégfelületének elkészítése, melynek első lépéseként a jég mintegy 4 centiméteres rétegben került rá a pályára.

A korcsolyázásra alkalmas jégvastagságot elérve – mely minimium 6 centiméter –, vehetik birtokba a vélhetően sokak által kedvelt pályát a korcsolyázás szerelmesei.Miután az északi rendezvényterület burkolata autóbusz-forgalomra méretezett térkő burkolat, így a jégpálya elhelyezéséhez azt nem volt szükséges megerősíteni illetve megbontani, vagyis minden tevékenységet a burkolat felett, annak károsítása nélkül végeztek el. Mivel az északi rendezvényterület a vízösszefolyók miatt nem vízszintes kialakítású, hanem enyhén lejtős felület volt, ezért a telepítés megkezdése előtt az érintett csapadék-összefolyókat a kivitelezés során ledugózták, és a területre homokterítés került. Biztonsági okokból – a hűtőközeg elszivárgását megakadályozandó – a felületre fóliaborítás is került. Erre fektették azt az acélhálót, melyre rögzítették az összességében közel 20 kilométer hosszú csőrendszert, ebben keringtetve a hűtőfolyadékot.

A pályát kívülről egy, a pálya szintjéhez képest 90 centiméter magas tömör palánkkal vették körbe, amely igény esetén kiegészíthető egy 2 méter magasságig felérő, jégkorongot megfogó plexi mellvéddel vagy hálóval is. A palánkokat oldalsó megtámasztók tartják a helyükön. A mobil jégpálya a nemzetközi előírásoknak, valamint a Magyar Jégkorong Szövetség szabványainak megfelelő méretű, vagyis 58×28 méteres. A jégpálya tartozéka a hűtési rendszer, a palánkrendszer, és a bejárati ajtók. A pályára korcsolyával a déli oldal felől lehet belépni.A jegyárak a következőképpen alakulnak. Felnőtt: 1.100 forint/fő. Gyermek, diák (mindkettő 6 éves kortól), nyugdíjas: 900 forint/fő. Családi belépő: 2 felnőtt+1 gyermek, diák esetén: 2.200 forint, illetve 2 felnőtt+2 gyermek, diák esetén: 2.500 forint.A mobil jégpálya a tervek szerint 2015. március 5-ig üzemel. Ezt követően történik meg a jégpálya elbontása és alkatrészeinek elszállítása is.