Debrecen híres mézeskalácsos műhelyeinek hagyományait felelevenítve óriás mézeskalácsfalut épített adventre Mile József világbajnok mesterszakács és Fazekas Anna mestercukrász a debreceni Aquaticum Hotelben.
A 2,5 méter hosszú és 1,6 méter széles, aprólékosan kidolgozott falu hetekig tartó előkészületeket követően, több mint egy hónap alatt épült fel. A mézes “terepasztal” elkészítéséhez 54 kilogramm lisztet, 370 darab tojást, 8,5 kilogramm mézet és 23 kilogramm cukrot használtak fel.
A kompozícióban több, az ünnephez kötődő motívum jelenik meg: a hátteret adó téli, havas táj rejtekéből, az otthon és a családi tűzhely melegét képviselő falusi házacskák közül emelkedi ki a közösségi összetartozás szimbólumaként a templom. A kis falut vidám mézes figurák veszik birtokba.
Az alkotók elmondták, hogy a helyszínen az érdeklődők megismerkedhetnek a mézeskalács-készítés és más kézműves tevékenységek rejtelmeivel, az adventi várakozás időszakában pedig minden nap más-más karácsonyi történet megjelenítésével kedveskednek a vendégeknek.