5 ok, hogy idéntől legyen nyugdíjbiztosításod!

Gazdaság

Köszönhetően egyre növekvő népszerűségének, napjainkban már rengeteg információ olvasható a nyugdíjbiztosítás kapcsán. Emiatt aztán nincs is olyan egyszerű dolgunk, amikor arra keressük a választ, valóban ez az öngondoskodási forma lesz-e a legmegfelelőbb számunkra.

Egy valamihez ugyanis nem férhet kétség, mégpedig ahhoz, hogy ha még legalább 10-15 évünk vissza van a nyugdíjig, akkor minden esélyünk megvan rá, hogy az állami ellátás már nem lesz elegendő megszokott életszínvonalunk fenntartásához passzív éveinkben. A jelenség okát hazánk társadalombiztosítási rendszerének felépítésében kell keresnünk. A felosztó-kirovó szisztéma ugyanis annál kevésbé működőképes, minél magasabb az eltartottak – és minél alacsonyabb az aktív befizetők – száma. Tekintettel arra, miszerint a korfa immáron hosszú ideje elöregedést mutat, ez a probléma egyre súlyosabb méreteket ölt Magyarországon. A Grantis.hu pénzügyi szakemberei ezért arra hívják fel a figyelmedet, hogy már időben kezdj el gondoskodni a nyugállományban töltött éveid anyagi biztonságának megteremtéséről. 

Ezért érdemes a nyugdíjbiztosítás mellett döntened

Mivel ez a probléma már jó ideje fennáll, így egyre-másra jelennek meg a piacon a különféle lehetőségek, amelyekkel orvosolhatjuk a kérdést. Ám a szerteágazó kínálat bizonyos szempontból inkább csak hátráltató tényezőnek tekinthető, hiszen kellő rutin híján aligha tudod majd kiválasztani a számodra legoptimálisabb módozatot a sok közül. A nyugdíjbiztosítás mára az egyik legnépszerűbb alternatívává nőtte ki magát, méghozzá nem véletlenül. Jelenleg három olyan kötött célú megtakarítási forma érhető el hazánkban, amelyre adójóváírás formájában állami támogatást vehetünk igénybe. A NYESZ és az ÖNYP mellett a biztosítói konstrukció a harmadik, ám ez utóbbi egy nagyon fontos szempontban különbözik a másik kettőtől. Nevezetesen abban, hogy itt a kifizetés időpontja a szerződéskötéskor érvényben lévő korhatárhoz kötött, míg a többinél ez leköveti a menet közben bekövetkező változásokat. Mivel a következő időszakban szinte garantáltan tovább emelkedik majd a korhatár, ez óriási segítséget jelenthet. Ugyancsak döntő szempont lehet maga a kockázatviselési szolgáltatás megléte, arról nem is szólva, miszerint számtalan kiegészítő elem érhető el a biztosítók kínálatában. Azt se felejtsük el, hogy a nyugdíjbiztosítás segítségével felhalmozott megtakarításunk idővel teljes mértékben adómentessé válik. Ez, illetve az állami támogatás, valamint az arra kapott kamatos kamat összességében lehetővé teszi, hogy komoly tartalékot képezhessünk, különösebb megerőltetés nélkül. 

Mire ügyeljünk a nyugdíjbiztosítás kiválasztásánál?

Jól látszik tehát, miszerint ez a konstrukció számtalan előnnyel rendelkezik. Ezzel együtt, amikor úgy határozunk, időskori anyagi biztonságunk alapjait ennek a segítségével építjük fel, nagyon körültekintő módon kell eljárnunk. Egyfelől a már említett hatalmas választék is megnehezíti dolgunkat, ám rengeteg olyan tényező is akad, amit mindenképpen számításba kell vennünk. Az egyik ilyen a költségek kérdése. A nyugdíjbiztosítás ugyanis egy fejnehéz konstrukció, emiatt az első években még nagyobb arányban fizetjük a díjakat, mint magát a megtakarítást. Ez egyben azt is jelenti, hogy ebben az időszakban semmiképp nem ajánlott a szerződés felbontása, hiszen szinte garantáltan csak veszteséggel tudunk majd kiszállni. Tartsuk szem előtt, hogy ez a forma hosszú távon képes igazán sikeresen működni, így akkor érdemes belevágni, ha kellően elkötelezettek vagyunk a megtakarítást illetően. Kétség esetén mindig kérjük szakértő segítségét, hiszen a megfelelő eredményt csak a kifogástalan eszközzel érhetjük el. (x)