Mesterséges intelligencia által irányított forgalmi dugó csökkentő szoftvert készített a Budapesti Műszaki Egyetem

A forgalmi dugók csökkentését szolgáló, mesterséges intelligencián alapuló közlekedésirányítási rendszert fejlesztett ki a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) két fővárosi vállalkozás együttműködésében.

Nyíregyházi Egyetem

Több mint egymilliárd forintot költ eszközbeszerzésre és repülőgép-szimulátorra a Nyíregyházi Egyetem

Több mint egymilliárd forintból fejleszti oktatási és képzési infrastruktúráját a Nyíregyházi Egyetem, a beruházással a karok eszközparkját bővítik, illetve a pilótaképzést segítő repülőgép-szimulátort vásárol az egyetem.

A Semmelweis Egyetem kutatása szerint az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent a férfiak nemzőképessége

A környezetszennyezés, a dohányzás, a herevisszér-tágulat, a cukorbetegség, a heredaganatok és az életkor befolyásolhatják leginkább a hímivarsejtek minőségét egy minden eddiginél átfogóbb elemzés szerint – közölte a Semmelweis Egyetem kedden az MTI-vel.

Az ELTE kutatói szerint a kor előrehaladtával változik az idő érzékelése

A felnőttek és a gyermekek különböző módon ítélik meg az idő hosszát – erősítették meg korábbi eredményeiket az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) kutatói legújabb kutatásukban, amelyben a kognitív fejlődés hatását vizsgálták az időtartamok becslésére.

Szilveszteri petárdázás kutya

Az ELTE kutatói kimutatták, hogy nem minden háziállat képes az emberrel referenciálisan kommunikálni

A családi kedvencként tartott kutyák és törpemalacok viselkedését összehasonlítva arra jutottak az ELTE etológusai, hogy az ember figyelmének egy számukra kívánatos dologra irányítása nem egy általános képesség a háziasított állatok körében: míg a kutyák igen, a malacok nem rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amelyek ehhez a képességhez szükségesek.

DNS

Kábítószer és alkoholfogyasztásra hajlamosító géneket és génvariánsokat azonosított egy kutatócsoport

Szerhasználatra és addiktív viselkedésre is hajlamosító géneket és génvariánsokat azonosított egy nemzetközi kutatócsoport az ELTE és a Semmelweis Egyetem vezetésével. A felfedezés nemcsak a korábbi eredményeket erősíti, miszerint a függőség genetikai meghatározottságú lehet, hanem azt is, hogy egyes gének egyszerre többfajta szenvedélybetegség kialakulásához is hozzájárulhatnak.