Kelemen Roland

Különdíjat nyert a magyar csapat a Bocuse d’Or világhírű szakácsversenyen, a csapatot Kelemen Roland, a Hunguest Sóstó séfhelyettese vezette

Helyi hírek

Sikeresen szerepelt a magyar csapat a január 26-27. között megrendezett Bocuse d’Or verseny döntőjén, ami a világ legnagyobb presztízsű szakácsversenye. A megmérettetésnek a franciaországi Lyon adott otthont.

Az eseményen ismét kiemelkedően szerepelt a magyar csapat, amely elhozta a „legjobb tál” különdíját, és a 13. helyen zárta a versenyt.

A magyar csapatot Kelemen Roland, a Hunguest Sóstó séfhelyettese vezette, commis-ja (segédje) a siófoki Fodor Noel volt. A coach szerepét Szabó László töltötte be, míg a csapatelnök és egyben a kóstoló zsűri tagja Dalnoki Bence, a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous-chefje volt. Dalnoki Bence neve különösen ismert a szakmában, hiszen az előző szezonban harmadik helyezést ért el a világdöntőn. A csapatot a norvég Christian André Pettersen is segítette, aki korábban szintén kimagasló eredményeket ért el a Bocuse d’Or történetében.

A verseny feladatai

A versenyzőknek kétféle ételt kellett elkészíteniük. Az első feladat az őzgerincre épült, amelyet csonttal együtt, egy darabban kellett a tálra helyezni, két őzszűzzel kiegészítve. Emellett egy őzlapockából készült pitét, egy egész libamájat, valamint egy gyümölcsös köretet is el kellett készíteniük, amely az adott ország gasztronómiáját tükrözte. Kötelező elemként egy teával készült, töltött tészta side dish-t is prezentálni kellett.

A második feladat egy „minitál” elkészítése volt, amelyhez zellert, sashalat és európai kék homárt kellett felhasználni. A magyar csapat számára ezek az alapanyagok kedvezőek voltak, hiszen mind a zeller, mind a hal és a homár jól illeszkedett a magyar gasztronómiai koncepcióhoz.

Különdíj és középmezőny

A magyar csapat idén is kiemelkedően szerepelt: elnyerte a „legjobb tál” különdíját, amely a kreativitást, az ízvilágot és a tálalást egyszerre díjazza. A csapat összesítettben a 13. helyen végzett a világ legjobbjai között.

A világdöntő dobogósai

Az idei világdöntő végső helyezései a következőképpen alakultak:

  1. Franciaország
  2. Dánia
  3. Svédország

A magyar csapat a Bocuse d’Or 2024-es európai válogatóján, amelyet Norvégiában, Trondheimben rendeztek meg, már remekelt: akkor a hatodik helyen zártak, és elnyerték a „legjobb tál” különdíját is.

Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia