nyíregyházi stadion

További 4 milliárddal drágult a nyíregyházi stadion építése

Helyi hírek

Pedig egyszer már elkészült, de aztán rájöttek, valami mégsem úgy sikerült, ahogy szerették volna, ezért további milliárdokra volt szükség.

2021-ben az Épkar Zrt. és a Nyír-Wetland Generál Zrt. párosa kapott megbízást nettó 13,8 milliárd forintos ajánlatukkal az új nyíregyházi stadion felépítésére. Az összeget most megemelték nettó 3,7 milliárddal, a végösszeg így már 17,5 milliárd forint.

Az áremelkedésről szóló szerződésmódosítást a választás előtt három nappal írták alá, de csak most lett nyilvános. A stadion pedig már májusban elkészült – írja az atlatszo.hu.

A kivitelezők úgy látták ugyanis, hogy statikai okokból mégis le kell bontani bizonyos elemeket, ezzel pedig új lehetőség nyílt egy újratervezésre.

„A tervezési munkákat megelőző statikai vizsgálatok során derült ki, hogy a meglevő szerkezetek nem alkalmasak a tervekben szereplő kialakítású lelátók kivitelezésére (…) ezért a meglevő szerkezeteket is el kellett bontani. Ez nyitott új lehetőséget a teljes áttervezésre”, viszont „az elkészült kivitelezési tervek olyan mértékű, a Kivitelező által előre nem látható kivitelezési munkákat eredményeztek, melyek a megkötött szerződés műszaki tartalmát növelik és amelyek végrehajtása elengedhetetlen a beruházás szerződésszerű megvalósításához, a projekt sikeres befejezéséhez” – olvasható a június 24-én megjelent közbeszerzési értesítő indoklásában, amiből kiderült, a stadion kivitelezésére kötött szerződést módosítani kellett.

Az átépítés miatt az eredeti nettó 13,8 milliárdos költség így 17,5 milliárd forintra nőtt.

Pedig egy májusi videón már olyan szép volt a stadion, akkor az Épkar Zrt. közösségi oldalán osztott meg egy videót, melyen az a sajtótájékoztató volt látható, amit a már elkészült stadionban tartott az Építési Minisztérium államtitkára és Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.