Vágó István

Elhunyt az ország kvízprofesszora Vágó István

Ország

2023. április 29-én  74 éves korában elhunyt a népszerű kvízprofesszor Vágó István.

Haláláról a Demokratikus Koalíció adott ki közleményt, amiben elbúcsúznak egykori párttársuktól, de a halálának körülményeire nem derül fény.

“Váratlanul elhunyt Vágó István barátunk és társunk. A sikeres televíziós, az ország egykori legnépszerűbb vetélkedőjének vezetője, a Szkeptikus Társaság alapítója, a Demokratikus Koalíció elnökségében sok-sok éven át dolgozó társunk örökre itt hagyott minket. A tényekért, a tudományért, a rációért és a szabad, európai Magyarországért folytatott küzdelmét mostantól nélküle kell folytatnunk. A Demokratikus Koalíció Vágó Istvánt saját halottjának tekinti, a párt közössége, politikusai, kollégái, támogatói osztoznak a család gyászában. István, nyugodj békében!”

– közölte a DK

Vágó István 1949. február 14-én született Budapesten Vágó György és Vadas Veronika gyermekeként. Édesapja egykor katolikus papnak készült, de végül másfelé sodorta a sors. Édesanyja zsidó származása miatt családjával megjárta Auschwitzot is, de onnan már csak ő és az édesanyja tértek vissza, testvére, édesapja és nagyszülei meghaltak. Később, amikor megismerkedett a férjével anyósa kérésére megkeresztelkedett. Vágó István az ország legismertebb kvízprofesszora volt, olyan műsorokban szerepelt mint a Legyen Ön is milliomos, Pókerarc, Párbaj, Álljunk meg egy szóra,A Nagy tudáspróba – Az ország tesztje vagy a Játék határok nélkül. Emellett a Favágók zenekarban is játszott. Vágó Istvánnak igen jó nyelvérzéke volt, kiválóan beszélt angolul, németül, franciául, spanyolul de akkor sem jött zavarba ha, olaszul,portugálul, oroszul, lengyelül vagy svédül kellett megszólalnia. Alelnöke volt a Tényeket Tisztelők Társaságának, melynek fő célja a racionális gondolkodás népszerűsítése, illetve fellépés a babonákkal, ezotériával szemben. Egy fia született újságíró feleségétől. 2015-ben politikai pályára lépett, és csatlakozott a DK-hoz, az ő színeikben jutott be a XII. kerületi önkormányzati képviselőtestületbe.