Kórházban infúzió

Nyíregyházán tartottak konferenciát a magyar-román kórházi együttműködés tapasztalatairól

Helyi hírek

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház és két másik kórház részvételével indult néhány évvel ezelőtt határon átnyúló együttműködés. A román és a magyar felek infrastrukturális fejlesztéseket valósíthattak meg Nyíregyházán, Szatmárnémetiben és Kisvárdán.


A határ közelségét kihasználva, olyan pályázatokra is tudnak pályázni amivel szakmailag előrébb tudnak lépni.

„Még 2017-ben indult egy olyan pályázatunk, aminek az a címe, hogy „A fertőzés nem ismer határokat”. Azt gondolom, hogy ez ma, 2022-ben különösen nagy jelentőségű, hiszen egy olyan világjárvány után vagyunk, amely nagymértékben megváltoztatta az életünket, a mindennapjainkat, a feladatainkat és a betegellátást is. A jelen rendezvény egy olyan projektről szól, amelyben fókuszba helyeztük a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, ezek ellátásának a fejlesztését, amely nemcsak az eszközökön múlik természetesen, hanem a szakmaiságon, az együttműködésen, protokollokon és azokon a jó gyakorlatokon, tapasztalatcseréken, amelyeket át tudunk adni egymásnak és ezzel egymást is tudjuk fejleszteni” – mondta dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

A szív- és érrendszeri megbetegedések, az infarktusellátás, az alsó végtagi érrendszer betegségeit és ellátását is érinti. Az intézmény pedig már a következő fejlesztésről is beszámolt, amit a hemodinamikai laborban valósítanak meg.

A határon átnyúló pályázat négy évvel ezelőtt indult és közel egymillió embert érint – mondta a Szatmár Megyei Tanács elnöke.

„Közösen azon dolgozunk, hogy a szív- és érrendszeri betegségek, amik sajnos ebben a térségben eléggé sok emberáldozatot követelnek, próbáljuk meg legalább az orvosi részét olyan szintre fejleszteni, hogy minél kevesebb ilyen megbetegedés végződjön tragédiával. Ugyanaz az étrend a határ mindkét oldalán, ezért ugyanaz a recept is. A Szatmár megyei kórház csapata azt a tudáshalmazt, ami itt van Nyíregyházán, majd optimálisan tudja otthon is használni a mi betegeinknél” – tette hozzá Pataki Csaba.

A magyar-román kórházi együttműködés résztvevői a szatmárnémeti Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, illetve a kisvárdai kórház. Nyíregyházán a forrásokból kardiológiai és érsebészeti eszközöket vásároltak.

„Ez a projekt és fejlesztés a város szempontjából is fontos, ezt a Covid-helyzetnél és a menekülthelyzetnél is tapasztaltuk. A 750 ezer ember, aki átjött Ukrajnából, ők mind Nyíregyházán keresztül mentek át, ennek minden velejárójával együtt. A szív- és érrendszeri problémák a vezető betegségek közé tartoznak, leginkább ez érinti az itt lakókat. Ennek persze sok összetevője és komplex háttere van, de amikor már beteg lesz az ember, akkor a kezelés és a gyógyítás a legfontosabb. Ebben nyújt nagyon érezhető és hatékony segítséget ez a projekt is” – mondta beszédében dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A régióba összesen 8 megye tartozik a két országból, ők érezhetik majd közvetlenül a pozitív változásokat az egészségügyi intézményekben.

„A támogatási szerződés 2020 szeptemberében került aláírásra, de ezt egy nagyon hosszú munka előzte meg, ez ugyanis egy kiemelt pályázat. Itt egy koncepció kidolgozása egy évet vett igénybe, 2018-tól 2019-ig összesen 15 hónapot. Több mint nyolc és fél milliárd forint a teljes projektnek a költségvetése, ennek nagy része a Szatmár Megyei Tanács együtt a fenntartásában lévő kórházra költi, a mi kórházunk mint projektpartner 1,3 millió euró, a Szent Damján Görögkatolikus Kórház közel egymillió euró” – mondta Komán Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház fejlesztési igazgatója.

A Szabolcs megyei kórház a prevencióra is nagyobb hangsúlyt helyez majd a jövőben, különböző rendezvényeket szerveznek majd a lakosság számára, mivel a megelőzés mindig jobb megoldás, mint a betegségek kezelése.

Délután zivatarokkal hidegfront éri el az országot